Een handvol vragen: Peter Singer

17-09-2009
Door: IS Online
Bron: IS Online
Peter Singer
In uw boek ‘Het kan wel! Armoede hoeft niet’ trekt u fel van leer tegen mensen die geld ‘verspillen’ aan luxe jachten, dure schilderijen of zelfs een coffee-to-go. Durft u zelf nog wel eens een ijsje te kopen?
“Ja, zeker. Ik doe ook dingen voor m’n plezier. Ik ga wel eens naar de film. Ik ben geen heilige. Ik geef ongeveer een derde van mijn inkomen weg. Dat lijkt veel, maar ik verdien best aardig. Ik hoef mezelf niet uit te hongeren om dit te doen. Mijn vrouw en ik geven aan onder andere aan organisaties die zich inzetten voor de rechten van vrouwen in Afrika.”

Maar hoe weet ik dan dat mijn zuurverdiende geld goed terechtkomt? En sowieso, het is toch aan de politiek om te zorgen voor een rechtvaardige wereld?
“Dat zijn veelgehoorde excuses om niet te geven. Verdiep je eens wat meer in wat organisaties doen. Lees een jaarverslag, bel ze op, vraag door. Er zijn genoeg zaken waarbij je als donateur het verschil kunt maken. Een staaroperatie hoeft nog geen 50 dollar te kosten. Laat het onderhandelen over het Kyoto-protocol maar aan regeringsleiders over, intussen kun jij voorkomen dat een kind sterft aan diarree. “

Ik stop heus wel eens wat in een collectebus, maar de 5 procent die u voorschrijft, haal ik niet. Ben ik dan een slecht persoon?
“Stel je voor dat je een kind ziet spartelen in het water. Als ik je vraag of je in het water zou springen om dat kind te redden, zeg je ongetwijfeld ‘ja’. Elders op de wereld sterven er op dit moment kinderen die ook heel makkelijk te redden waren geweest, als jij geld had gegeven voor vaccinaties of een klamboe. Dus: ja, je bent een slecht persoon als je niet geeft wat je kunt missen. Met jouw kleine acties kun je iemand anders uit de armoede trekken. Als jou dat niets kan schelen, dan ben je onethisch bezig.”

Dan laat ik straks braaf een paar nieuwe laarzen staan om een kind in Afrika te redden, terwijl m’n buurman zich niks van uw oproep aantrekt.
“Daarom is een stimulans nodig. Je werkgever kan standaard een klein percentage van je inkomen overmaken aan een goed doel naar keuze, en het liefst dat bedrag verdubbelen. Transparantie is ook belangrijk. Mensen geven meer als ze weten dat andere mensen ook geven.”

Dan zijn we in Nederland al goed bezig. Hier hebben we Pifworld en de 1 procent club. Die moedigen de leden van hun community aan om 1 procent van hun inkomen weg te geven.
“Hmmm, 1 procent? Dat is beter dan niks, maar het kan beter. Hoeveel leden hebben ze?”

Wie is Peter Singer?
Peter Singer (Melbourne, 1946) is hoogleraar bio-ethiek aan de universiteit van Princeton in de VS. In het Nederlands verschenen van hem eerder Een ethisch leven en Een wereld. Ethiek in een tijd van globalisering. Singer staat bekend om zijn controversiële opvattingen over onder meer dierenrechten en levensbeëindiging.
Het kan wel! Armoede hoeft niet /240 pagina’s /De Bezige Bij/ € 18,90
 

Reacties