Alle kinderen een laptop

03-10-2005
Door: Wiebke Pittlik
Bron: OneWorld

Wat?!
De 100 dollar laptop, een laptop die speciaal is ontworpen voor scholieren in ontwikkelingslanden. Het Media Lab van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) werkt aan een laptop die bijna alles kan wat een gewone computer kan, maar toch maar 100 dollar kost. De stichting One Laptop per Child heeft zich voorgenomen om uiterlijk begin 2007 de eerste computers te verschepen. Uiteindelijk wil het 100 miljoen van deze goedkope laptops verspreiden via regeringen van ontwikkelingslanden. De regeringen moeten de laptops inkopen en vervolgens uitdelen. Er zijn al gesprekken met China, Brazilië, Thailand en Egypte. Ook zijn al verschillende bedrijven in het project gestapt, waaronder Google, AMD en Red Hat.

Made of?
laptop-screen MITDe goedkope laptop zal een afwijkend ontwerp hebben. Het apparaat kan tegen een stootje en is voorzien van een rubberen omhulsel en een handvat. Het kan bovendien worden opgewonden, voor het geval er geen stopcontact in de buurt is. Het wordt uitgerust met het gratis besturingssysteem Linux, in plaats van concurrent Windows van Microsoft en met gratis educatieve software in de eigen taal. De laptops kunnen via Wifi of via de mobiele telefoon verbonden worden met het internet  en vormen ook onderling een peer-to-peer-netwerk. Er komt in 500 Mhz processor in en 1 GB flash-geheugen in plaats van een harde schijf. Het kleurenbeeldscherm kan omgeschakeld worden naar een zwart-wit scherm zodat het leesbaar blijft bij felle zon.

Hoezo schoner, gezonder of eerlijker?
Volgens Nicholas Negroponte, mede-oprichter van het Media Lab en van de stichting One Laptop per Child, is een computer voor kinderen een venster naar de wereld en een krachtig hulpmiddel voor hun ontwikkeling. Hij kwam op het idee voor het ambitieuze project tijdens een verblijf in Cambodja. Daar zag hij naar eigen zeggen hoe nuttig het was als kinderen een laptop hadden die ze mee naar huis konden nemen. Ook de familie profiteerde, al was het maar omdat de laptop soms de enige lichtbron in huis was.

Nog voor verbetering vatbaar?
Het apparaat heeft de tekentafel nog niet verlaten. In november wordt het eerste protoype verwacht.

Regeringsleiders die het wel zien zitten om de computers uit te delen aan scholieren, moet er minstens 1 miljoen bestellen. Daar moeten ze maar net geld voor hebben. Negroponte ziet ook in dat 100 dollar voor veel mensen nog steeds een enorm bedrag is. Hij hoopt dat volgende versies van het apparaat steeds een beetje goedkoper worden.

Het is niet voor het eerst dat iemand bedenkt dat er een goedkope computer voor arme mensen moet komen. Volgens Negroponte heeft hij geleerd van eerdere projecten en bedenkt zijn team oplossingen voor mogelijke valkuilen. Zo is er het gevaar dat de computers worden gestolen of doorverkocht. Negroponte hoopt dit probleem te ondervangen door het design zo onderscheidend te maken dat iedereen ziet dat de computer eigenlijk van een scholier is. Tsja.

Hoe kan die computer zo goedkoop worden gemaakt?
Vooral op de kosten van het beeldscherm wordt enorm bespaard, zegt Negroponte. Waarschijnlijk wordt het een nieuw soort lcd-scherm, met een veel hogere resolutie en veel lagere productiekosten. Verder zit er veel minder software in de computer. Volgens Negroponte lijden moderne laptops aan 'overgewicht'. 'Tweederde van de software wordt gebruikt om eenderde te besturen, zodat dezelfde functies op negen verschillende manieren kunnen worden uitgevoerd'. Verder worden de laptops met miljoenen tegelijk verkocht aan overheden. Ook dat drukt de kosten.

laptop kinderen MIT

 

Reacties