Waarom kleurden de Franse rivieren groen?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Toen inwoners van verschillende kleine Franse steden maandagochtend wakker werden, troffen ze een raar beeld aan. De groene kleur wekt de indruk dat het water vervuild is, maar schijn bedriegt. In twaalf departmenten werd een grote hoeveelheid van het onschadelijke fluoresceïne in rivieren gegooid. Normaal gesproken wordt de stof gebruikt om na te gaan hoe vervuild water stroomt.

De landelijke actie is georganiseerd door milieu-agenten omdat zij menen dat het milieu niet meer centraal staat na de klimaattop in Parijs. Daarnaast vinden zij dat getekende overeenkomsten zelden leiden tot concrete maatregelen. De actie werd daarom gehouden op de dag dat het Ministerie van Milieu voor de vierde keer een milieuconferentie houdt. 

'Het doel van deze actie is om zichtbaar te maken wat onzichtbaar lijkt, zoals milieuvervuiling', zegt Patrick Chopin van FEETS-FO tegen Le Figaro. 'Er is namelijk een groot verschil tussen wat er gezegd wordt en wat er gedaan wordt. Je kunt als overheid niet zeggen dat je ecologie belangrijk vindt als je vervolgens 10 procent bezuinigt op het budget voor de sector.'

Niet schadelijk
Zeker niet nu milieuproblemen zo onder de aandacht zijn, aldus milieu-inspecteur Yannick Pognart van ONEMA tegen TheLocal.fr. 'Iedereen kent de gevolgen van het veranderende milieu. We hebben daardoor meer taken maar tegelijkertijd minder middelen.' De groep roept de minister op om een ‘echte’ publieke milieuorganisatie op te zetten met voldoende personeel en budget.

In de getroffen steden werd de brandweer gewaarschuwd om te zorgen dat ze niet in paniek zou raken. Volgens de vakbond is de gebruikte stof niet schadelijk voor vissen en planten. 'De stof is sterk zichtbaar, maar totaal onschadelijk. De vissen merken het niet eens', aldus Pognart. De rivieren hebben inmiddels weer hun normale kleur. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons