‘Water en sanitair voor iedereen’ kunnen we niet uitstellen tot 2030

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Bij de formulering van de nieuwe doelen, waarover onlangs in New York werd beslist door de lidstaten van de Verenigde Naties, werd telkens het belang benadrukt van hun onderlinge verbondenheid. In de zesde doelstelling, 'zorgen voor toegang tot water en sanitaire voorzieningen voor iedereen', komt dat belang het duidelijkst naar voren.

Geeta Rao GuptaGeeta Rao Gupta (India, 1956) is tijdelijk uitvoerend directeur bij UNICEF, waar ze in juni 2011 terechtkwam. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring in internationale ontwikkelingsprogramma's en was voor haar huidige werkzaamheden nauw betrokken bij de Bill and Melinda Gates Foundation. Van 1996 tot 2010 stond ze aan het hoofd van het International Centre for Research on Women.

 

geeta rao gupta van unicef

Sanitair en hygiëne zijn de rechtstreekse winsten die we halen uit een betere toegang tot water. Maar als we doelstelling 6 niet halen, kunnen de andere doelstellingen en streefcijfers onmogelijk worden bereikt. De vooruitgang op het vlak van onderwijs, gezondheid, ongelijkheid en extreme armoede hangt af van hoe goed we het doen op het vlak van water en sanitair.

Enkele jaren geleden verklaarden de Verenigde Naties (VN) de toegang tot water en sanitair tot een basis mensenrecht. Vandaag zijn er nog steeds 663 miljoen mensen die geen vlotte toegang hebben tot schoon drinkwater; 2,4 miljard mensen bezitten geen toilet.

We zijn met name bezorgd om de kinderen, die nog het meest van al getroffen worden door de afwezigheid van basishygiëne. Het beïnvloedt hun gezondheid. Ziekte door een gebrek aan schoon water en hygiëne is de voornaamste doodsoorzaak van kinderen onder vijf jaar oud. Honderden kinderen worden dagelijks ziek en sterven aan te vermijden aandoeningen die rechtstreeks te maken hebben met slechte sanitaire omstandigheden.

Het beïnvloedt hun opvoeding. In veel dorpen gaan meisjes niet naar school omdat ze water moeten halen, omdat ze geen geschikte plek hebben om zich te verschonen als ze menstrueren, of omdat ze hun moeder moeten helpen bij de verzorging van zieken, die vaak ziek werden door het drinken van vervuild water.

In veel landen gaan meisjes niet naar school omdat ze water moeten halen of moeten helpen bij het verzorgen van mensen die ziek zijn door vuil water

Het beïnvloedt hun ontwikkeling. Steeds meer zaken wijzen erop dat een gebrek aan water en sanitair rechtstreeks verband houdt met ondervoeding. Wereldwijd lijden 159 miljoen kinderen aan groeiachterstand, wat onherstelbare schade veroorzaakt op fysiek en cognitief vlak. Naast de gevolgen voor het individuele kind, beïnvloedt dit de toekomst van hele generaties en in het verlengde daarvan ook de lokale en nationale economie.

Het beïnvloedt gelijkheid en vermogen. Een belangrijk streven van de SDG’s is het terugdringen van ongelijkheid. De Wereldbank heeft berekend dat investeren in water en sanitair voor de 20 procent allerarmsten een grotere economische return oplevert dan welke andere investering ook, en dus het potentieel heeft om sociale ongelijkheid weg te werken.

Gegevens uit 45 ontwikkelingslanden tonen aan dat in 7 op de 10 gezinnen het de meisjes en vrouwen zijn, die worden belast met het aandragen van water. Een vlottere toegang tot water zal dus ook de gender-ongelijkheid mee helpen wegwerken.

Toegang tot water is een fundamentele voorwaarde om de rest van alle SDG-doelstellingen te halen

Dit alles vergt een enorme mentaliteitswijziging van de regeringen. Maar het moet gebeuren. Instituten en overheden die rond het thema werken moeten ondersteund en versterkt worden. Zij voor wie het meeste op het spel staat, armen, vrouwen en jongeren, moeten direct betrokken worden.

Toegang tot water is niet enkel een zaak van waardigheid en mensenrechten. Het is een fundamentele voorwaarde om al de rest van de doelstellingen te halen die de  overheden wereldwijd hebben aangenomen. We moeten onmiddellijk werken aan doelstelling 6, anders riskeren we om elke vooruitgang die we de afgelopen 15 jaar hebben geboekt, opnieuw  te verliezen, en zo de toekomst in gevaar te brengen. Er is geen tijd te verliezen."

[[{“fid”:”40236″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Word abonnee van OneWorld magazine en betaal 10 nummers voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Word abonnee van OneWorld magazine en betaal 10 nummers voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Word abonnee van OneWorld magazine en betaal 10 nummers voor 25 euro”,”title”:”Word abonnee van OneWorld magazine en betaal 10 nummers voor 25 euro”,”style”:”height:73px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons