Toilet voor steeds meer mensen beschikbaar

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Via nationale programma's die ondersteund worden door het GSF, kregen 4,2 miljoen mensen in de afgelopen jaren verbeterde toiletten. Zeven miljoen mensen en de inwoners van meer dan twintigduizend dorpen hoeven niet meer in het open veld hun behoeften te doen, acht miljoen mensen hebben nu faciliteiten om hun handen te wassen. "Deze resultaten laten zien dat we dichterbij komen als het gaat om onze visie om iedereen duurzame sanitaire voorzieningen en hygiëne te bieden", zegt Chris Williams, directeur van de Water Supply and Sanitation Collaborative Council (WSSCC) in Genève.

Diarree
De studie zegt dat diarree, dat grotendeels veroorzaakt wordt door slechte sanitatie en hygiëne, een belangrijke oorzaak is van ondervoeding, groeiachterstand en kindersterfte. Jaarlijks overlijden meer dan 600.000 kinderen jonger dan vijf jaar hieraan. Inadequate faciliteiten hebben ook invloed op onderwijs en de economische productiviteit, en ze hebben impact op de waardigheid en persoonlijke veiligheid van vrouwen en meisjes.

De regeringen van Australië, Finland, Nederland, Zweden, Zwitserland en Groot-Brittannië dragen al bij aan het GSF sinds de oprichting in 2008. Er is bijna 105 miljoen dollar uitgetrokken voor dertien landenprogramma's, met de bedoeling zo'n 36 miljoen mensen te bereiken. Een van de belangrijkste succesfactoren, zegt het GSF, is dat de benadering landen de flexibiliteit geeft hun programma's te ontwikkelen binnen de context van hun eigen institutionele raamwerk en volgens hun eigen specifieke sanitaire behoeften.

Niet te vroeg juichen
Wereldwijd zijn er echter nog steeds 2,5 miljard mensen, oftewel 40 procent van de wereldbevolking, die geen goede sanitaire voorzieningen hebben. Meer dan 2 miljard mensen doen hun behoeften in het open veld. Alleen al in India leven 600 miljoen mensen (van totaal 1,2 miljard inwoners) zonder deze voorzieningen. Ongeveer 35 landen, waarvan de meeste in Afrika en Azië liggen, bevinden zich in een soortgelijke situatie.

Foto: cc
[[{“fid”:”37255″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons