(H)eerlijk water drinken met Kerst

17-12-2014
Door: Hidde Jansen
Bron: OneWorld
De decembermaand is in volle gang en dus is de tijd van liefde, gezelligheid én cadeautjes weer aangebroken. En zoals het een echt kerstgeschenk betaamd zit daar natuurlijk een mooi verhaal achter. KRNWTR komt daarom in samenwerking met Good to Give en ontwerper Carla Peters met een heuse Fair Trade karaffenset. Tetsuro Miyazaki van KRNWTR vertelt waarom deze set zo bijzonder is en geeft er samen met OneWorld ook nog eentje cadeau.
Wedstrijd – 

Een jaar geleden ging Tetsuro samen met ontwerper Carla Peters en Jacqui Burger van Good to Give om tafel zitten om een leuk kerstgeschenk te bedenken dat zowel met kraanwater als eerlijke handel te maken had. En voilà, de Fair Trade karaffenset was geboren. "Carla had al snel een ontwerp gemaakt en vervolgens vonden we een fabriek in de Boliviaanse stad Cochabamba waar het geproduceerd kon worden", vertelt Tetsuro. En dat was niet zomaar een plaats. "In 2000 waren er in Cochabamba grote bloedige protesten tegen de privatisering van kraanwater. Uiteindelijk met succes, waardoor sinds 2005 alle drinkwaterbedrijven weer publiek zijn."

Maar die bijzondere plek is niet de reden waarom de karaffenset eerlijk en duurzaam is. Volgens Tetsuro zijn er andere belangrijke zaken die dit product 'goed' maken. "In eerste instantie gaat het er natuurlijk om dat de arbeiders, bijna allemaal locals, onder goede omstandigheden werken en een eerlijke prijs voor een product krijgen (zie video onder). Daarnaast is het glas dat is gebruikt gerecycled glas, en gaat 5 procent van de opbrengst naar de Plastic Soup Foundation. En met KRNWTR willen we met deze set natuur kraanwater goed op de kaart zetten en mensen aanzetten tot duurzaam handelen."

Winnen, winnen, winnen!
Mocht je nou nog verlegen zitten om een mooi kerstgeschenk voor je familie of andere dierbaren, geen nood. Je kunt deze karaffenset, bestaande uit een karaf en twee glazen, namelijk winnen. Wat moet je doen? Maak in twee of drie zinnen een mooie liefdesverklaring aan kraanwater en stuur deze naar hjansen@oneworld.nl. Wie weet wordt deze Fair Trade karaffenset dan begin volgende week bij jou thuis bezorgd en krijgt hij een mooi plekje op tafel tijdens het kerstdiner. Je kunt tot vrijdagavond 19 december reageren. Stuur meteen je adresgegevens mee, hoe eerder we die hebben, hoe eerder de set bij je bezorgd is als je hebt gewonnen.      

In deze video kun je een kijkje nemen in de fabriek in Cochabamba.

Foto: Eau to give

Reacties