Een Europese roadtrip voor waterleidingen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De veertien dagen durende trip van 6000 kilometer door 13 landen maakt onderdeel uit van The Big Chill, een organisatie die onder meer de jaarlijkse Amsterdam Dakar Challenge en de Noordkaap Challenge voor 3FM Serious Request organiseert.

In totaal zullen tien teams met een auto, die zo goedkoop mogelijk moet worden aangeschaft, vanuit Amsterdam afreizen naar Tiblisi en daar gezamenlijk finishen. Jenda en Debby zijn het enige vrouwelijke koppel en dat ze een waterdoel hebben uitgekozen is niet geheel toevallig, zo legt Jenda uit.

"We werken allebei in de watersector, bij IRC, een organisatie die werkt aan water- en sanitaire voorzieningen wereldwijd. De doelen waaruit je kon kiezen zijn vooraf opgesteld (door het WECF, red.) en een daarvan is het waterproject in Armenië. Dat sprak ons erg aan en we hebben daarom gekozen om dat doel te ondersteunen."

Wat houdt dat doel precies in?
"We gaan geld ophalen voor de aanleg en renovatie van waterleidingen in het dorp Sverdlov in Armenië. De leidingen die daar nu liggen zijn in zo'n erbarmelijke staat dat veel mensen simpelweg geen water uit de kraan krijgen of water van slechte kwaliteit is door alle roest. Met het geld dat we willen ophalen kan er 1 kilometer aan waterleiding worden aangelegd en kan de laatste 20 procent van de lokale bevolking op het systeem worden aangesloten."

Hoe komt het dat de watervoorzieningen daar in zo'n erbarmelijke staat zijn?
"Veel landen in Oost-Europa hebben nog leidingen liggen uit de Sovjet-tijd. Die zijn sindsdien in veel landelijke gebieden nooit meer echt onderhouden, laat staan vervangen. Vaak hebben overheden in die landen andere prioriteiten dan geld investeren in het waternetwerk op het platteland." 

In Europa hebben 19 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater en 5 procent van de kindersterfte komt door watergerelateerde ziektes

"De problemen zijn schrijnend en vinden op grote schaal plaats. In Europa hebben 19 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater! De WHO schat zelfs dat meer dan 5 procent van alle kindersterfte (0-14 jaar, red.) in Europa komt door watergerelateerde ziektes, zoals diarree. Ik was echt zeer verbaasd toen ik dat hoorde. Ik kende de verhalen uit Afrika en Azië, maar dat het in Europa ook zo slecht is gesteld op veel plekken was nieuw voor me."

Hoe proberen jullie het geld bij elkaar te krijgen?
"We zijn een crowdfundingsactie gestart waarmee we 3000 euro willen ophalen. Om dat een boost te geven hebben we aanstaande donderdag een charity event georganiseerd bij café De Maatschappij in Scheveningen en daar is ook onze Mercedes te bewonderen. Verder zoeken we nog sponsors voor onze kilometers naar Tiblisi. Zodra we daar aankomen, wordt de auto ook nog geveild en de opbrengst daarvan komt bovenop het al opgehaalde geld. Onderweg of na aankomst in Tbilisi gaan we langs het dorpje Sverdlov. Dat is maar op zo'n drie uur rijden."

Mannen in Armenië leggen een waterleiding aan

Mannen uit Sverdlov zijn druk bezig met werkzaamheden voor de waterleiding. Foto: WECF

Heb je al contact met de mensen daar?
"Ja, we hebben al contact gehad met iemand van het WECF die daar woont, dus ze weten ook dat we hiermee bezig zijn en dat we hun kant opkomen. Het leeft daar sowieso al jaren, omdat het project van WECF al langer loopt. De dorpelingen zijn zelf erg actief en betrokken bij alle ontwikkelingen (zie foto links, red.). Ze hebben al eens eerder met financiële hulp gezamenlijk een aantal leidingen vervangen. Er is dus lokaal ook voldoende kennis in huis voor het onderhoud, maar het basissysteem is aan vervanging toe. Daar proberen we met deze actie een steentje aan bij te dragen."

Hoe gaan de voorbereidingen, moet er nog veel gebeuren?
"We zijn nu nog druk bezig om aan de auto te sleutelen, zodat hij het onderweg niet begeeft. Het is een Mercedes 190 uit 1985, dus het is niet bepaald het nieuwste van het nieuwste. Ook hebben we een cursus banden verwisselen gehad. We krijgen het road book hopelijk een aantal dagen vóór vertrek zodat we die kunnen bestuderen en niet verdwalen. Maar dat gaat waarschijnlijk toch wel een keer gebeuren, haha. Hopelijk werkt het in ons voordeel dat we het enige vrouwenteam zijn en dat mensen ons onderweg willen helpen. Waarschijnlijk zetten we elke avond met alle teams op een bepaalde plek onze tenten op. Voor het geval we toch de weg kwijt raken hebben we alvast genoeg blikvoer ingeslagen."

Tot slot, al zenuwachtig? 
"Dat begint langzaam te komen ja. Met name het laatste stuk door Turkije en de Kaukasus lijkt me spannend. Ik ben al eens in Turkije op reis geweest, maar om er zelf met een auto doorheen te rijden is toch net wat anders. Je weet niet wat je moet verwachten van je andere weggebruikers en hoe de omstandigheden zijn. Maar ik heb er in ieder geval al wel heel veel zin in en vertrouwen dat het goed gaat komen."

[[{“fid”:”38220″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons