Bill Gates drinkt glas rioolwater

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met een video waarin hij een slok water neemt wil Gates aandacht vragen voor de ‘Janicki Omniprocessor’, een installatie die menselijke uitwerpselen kan omzetten in drinkbaar water, elektriciteit en meststof. De ontwikkeling van de machine werd mogelijk dankzij de steun van de Bill and Melinda Gates Foundation.

“Ik keek hoe de uitwerpselen op de tansportband omhoog gingen en in een groot vat terechtkwamen”, schrijft Gates op zijn blog. “Ze gingen door de machine, waar ze gekookt en behandeld werden. Een paar minuten later nam ik een flinke slok van het eindresultaat: een glas heerlijk drinkwater.”

Gates zegt helemaal overtuigd te zijn van de technologie en met plezier elke dag een glas te willen drinken. Dankzij de verwerking op 1000 graden is er geen reukhinder en blijft de installatie onder de uitstootnormen. Toch is de machine geen energievreter: het proces creëert telkens ruim voldoende energie voor de volgende lading, en produceert zelfs netto-energie.

Prijskaartje
Het prijskaartje voor de installatie is niet mals: naar schatting 1,25 miljard euro voor een installatie die het rioolwater van honderdduizend gezinnen kan verwerken. Maar de uitbater haalt drie keer inkomsten op: voor de stroom, voor de afvalwaterverwerking en voor de productie van 86.000 liter drinkbaar water per dag.

Met het filmpje wil Gates aandacht vragen voor het gebrek aan waterzuivering in ontwikkelingslanden. “Een schokkend aantal mensen, minstens 2 miljard, maakt nog gebruik van latrines die niet degelijk afgewaterd zijn”, schrijft Gates. “Andere mensen moeten zich gewoon buiten ontlasten. Zo raakt het drinkwater van miljoenen mensen besmet, met verschrikkelijke gevolgen: ziektes als gevolg van slechte sanitatie treffen jaarlijks zo’n 700.000 kinderen.”

Foto: YouTube

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons