Als je elke waterdruppel moet omdraaien...

06-04-2016
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld
water halen in nederland en in kenia
Foto: Still video
Zo normaal als het voor 'ons' is om de kraan open te draaien en een drinkfles te vullen of een douche te nemen, zo veel moeite en tijd kost het in sommige landen om dagelijks een beetje schoon water te krijgen. De Denkfabriek maakte in opdracht van OneWorld onderstaand filmpje om het waterverbruik 'hier' (Nederland) en 'daar' (Kenia) op treffende wijze in beeld te brengen.
Video – 

"Er is genoeg water om aan toekomstige behoeftes te voldoen, maar dan moet er een drastische verandering komen in de manier waarop het gebruikt, beheerd en verdeeld wordt." 

In september beslisten wereldleiders in New York over de definitieve Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's), de opvolgers van de Millenniumdoelen. Een van de gespreksthema's was 'veilig en schoon drinkwater voor iedereen', misschien wel een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Want vandaag de dag hebben ruim 750 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. En dan is er ook nog een enorme groep mensen die bijna een dagtaak heeft aan het halen van veilig water.

Hier en daar
Een van die mensen is Damaris, een 15-jarig meisje uit de Keniaanse hoofdstad Naïrobi. Zij gaat net als haar Nederlandse leeftijdsgenoot Maxine dagelijks gewoon naar school. Maar voordat ze de schooldag begint is ze al uren bezig om aan schoon water te komen. En dat terwijl ze per dag liefst 8 keer minder water verbruikt dan Maxine. De contrasten zijn groot: het gemak waarmee de Nederlandse liters uit de kraan vloeien tegenover de waarde van elke druppel in Kenia.

Credits:
Beeld Damaris/Nairobi: Africa Interactive 
Beeld Maxine/Amsterdam: De Denkfabriek 
Montage: De Denkfabriek


Wereldwijd zijn er grote verschillen in het water dat mensen dagelijks direct verbruiken, zoals onderstaande tabel laat zien.  

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

 

 

Reacties