Achtergrond

“Het beeld van Nigeria is veel te negatief”

De opbrengst van de landelijke actie van Giro555 is inmiddels al 24 miljoen euro. Een deel van dit geld is bestemd voor noodhulp in Nigeria, de grootste economie van Afrika met een Bruto Binnenlands Product van zo’n 400 miljard euro. Hoe kan dit land op één hoop gegooid worden met falende staten als Somalië en Zuid-Soedan? OneWorld sprak twee experts.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Als de Nigeriaanse bevolking doorhad hoe hun land in Nederland wordt geportretteerd, zouden ze dat een schande vinden”, meent Ben Zwinkels. Zwinkels is voorzitter van het bestuur van AfricInvest en heeft ruim veertig jaar ervaring met business development in verschillende Afrikaanse landen. Eind februari leidde hij nog een Nederlandse handelsdelegatie naar de Nigeriaanse stad Lagos. “Het beeld van Nigeria is veel te negatief en de problemen met voedseltekorten worden enorm uitvergroot,” aldus Zwinkels.

Nigeria is met 186 miljoen inwoners het volkrijkste land van Afrika en is met Zuid-Afrika in een nek-aan-nekrace gewikkeld om de titel ‘grootste economie van Afrika.’ Sinds eind vorig jaar bezit Nigeria die titel weer, volgens gegevens van het Internationaal Monetair Fonds.

Zwinkels ziet Nigeria als een land met een ondernemende geest. “Het opleidingsniveau is hoog en de economie ontwikkelt zich, maar daar hoor je niks over.” Daarnaast wordt er in het land zelf hard gewerkt aan een oplossing voor de voedseltekorten. “De regering richt zich op het lokaal verbouwen van voedsel en heeft genoeg geld om de problemen die er zijn ,op te lossen. Zowel de regering als pensioenfondsen en bedrijven investeren de laatste jaren steeds vaker in verbetering van landbouwtechnieken en voedselproductie.” Geld voor voedselhulp is volgens Zwinkels dan ook niet de beste oplossing. “Dat geld zou geïnvesteerd moeten worden in al die lokale landbouwbedrijven. Dan zou het probleem pas echt opgelost worden.”

Als de Nigeriaanse bevolking door had hoe hun land in Nederland wordt geportretteerd, zouden ze dat een schande vinden

Ook Manon Stravens, die uitgebreid onderzoek deed in Nigeria voor haar boek over de rebellengroep Boko Haram, ziet dat er veel initiatieven uit het land zelf komen. “De regering voert al jaren militaire operaties uit tegen Boko Haram om de veiligheid te versterken. Zonder die veiligheid is het verlenen van hulp een stuk moeilijker”, zegt Stravens. “Daarnaast heeft Nigeria een nationale noodhulporganisatie (NEMA) met een netwerk van organisaties op deelstaatniveau (de SEMA’s). Nigeria heeft eigenlijk geen geschiedenis van hulpverlening. Daardoor hebben deze organisaties niet veel ervaring met de situatie en te weinig capaciteit om het hele land op te vangen, dus acute hulp vanuit het Westen is wel nodig. Ik denk dat ze voedsel, medische- en traumahulp goed kunnen gebruiken.”

https://twitter.com/nemanigeria/status/829411266263400448

Boko HaramIn het noordoosten van Nigeria is terreurorganisatie Boko Haram al jaren actief. Boko Haram pleegde talloze bloedige aanslagen en heeft 20.000 doden op zijn kerfstok. De landbouw en economie in het noordoosten zijn door hun toedoen compleet ontwricht. Vanaf 2015 lijkt Boko Haram op zijn retour en zijn er minder aanslagen. Het noordoosten is nog instabiel, maar wel toegankelijker voor hulp.
Dat Nigeria voor de media in het zelfde rijtje valt als Zuid-Soedan, Jemen en Somalië, vindt Stravens onterecht. “Nigeria is een trots land en zal niet blij zijn dat ze op een hoop worden gegooid met deze landen. Tussen de landen zijn ook grote verschillen. Zo coördineert Nigeria de westerse noodhulp zoveel mogelijk zelf en is er in principe een functionerende staat. Er is wel een groot probleem met corruptie, maar er zit ook een democratisch gekozen regering.”

In 2016 riep de regering van Nigeria al de noodtoestand uit als gevolg van de hongersnood. De media hebben volgens Stravens nu veel meer aandacht voor het probleem. Ze vraagt zich af waarom de aandacht en hulp vooral op Nigeria is gericht. “Waarom gaat er geen hulp naar noord- Kameroen, Niger en Tsjaad? Die landen kampen min of meer met dezelfde problemen in de regio: droogte en Boko Haram.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons