Achtergrond

‘Doe toch niet zo moeilijk over mensenrechten in Saoedi-Arabië’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Al maanden voert Saoedi-Arabië samen met bondgenoten bombardementen uit op Jemen. Bij één van de luchtaanvallen vielen volgens Amnesty International op 28 september alleen al meer dan 100 burgerslachtoffers. Bommen raakten appartementen, markten, vluchtelingenkampen en bruiloften.

De luchtaanval kon rekenen op een storm van kritiek op Saoedi-Arabië, maar het land krijgt steun van wapenfabrikanten Lockheed Martin en Boeing, de producenten van de straaljagers die het bombardement hadden uitgevoerd.

[[nid:42918]]

Dat het land het niet zo nauw neemt met burgerslachtoffers in Jemen, past geheel in lijn met de mensenrechtenagenda van Saoedi-Arabië in eigen land. Deze is al langere tijd onderwerp van internationale discussie, omdat de Saoedische staat binnen de eigen landsgrenzen executies uitvoert voor vergrijpen als overspel en ‘tovenarij’ en zij berucht is om de politierepressie tegen Sjiitische minderheden en de lijfstraffen voor journalisten en bloggers die het aandurven om openlijk kritiek te uiten tegen het koningshuis al-Saud.

Ook Amerikaanse politici uitten kritiek op hun bondgenoot en handelspartner Saoedi-Arabië, waarop Ronald L. Perilloux Jr., bestuurder van Lockheed Martin, zich genoodzaakt zag te reageren. Perilloux gaat daarbij verder dan het bagatelliseren van het beleid van de belangrijke handelspartner. Hij vindt zelfs dat Amerikaanse bondgenoten uit het Midden-Oosten oneerlijk beoordeeld worden op hun mensenrechtenagenda. “Wat we beter kunnen doen is onze ervaring met hen delen, bij het trainen van militairen en eventueel het leveren van militair materiaal, zodat zij de klus in Jemen kunnen klaren.” Vicepresident van Boeing Jeffrey Kohler staat hem bij: “We moeten dit soort samenwerkingen aanmoedigen en deze landen daadkrachtig helpen.”

Tussen oktober 2010 en oktober 2014 heeft de Verenigde Staten voor meer dan 90 miljard dollar aan wapenovereenkomsten gesloten met Saoedi-Arabië

Lockheed en Boeing doen hun uitspraken niet zomaar. De belangen zijn groot, omdat het Midden-Oosten een groeiende afzetmarkt is voor beide bedrijven. Tussen oktober 2010 en oktober 2014 heeft de Verenigde Staten voor meer dan 90 miljard dollar aan wapenovereenkomsten gesloten met Saoedi-Arabië.

De twee wapenleveranciers verdedigen dus niet voor niks de mensenrechtenpolitiek van de Saoedi’s, en zij staan bovendien niet alleen in hun steun. De twee vertegenwoordigers kwamen op voor handelspartner Saoedi-Arabië tijdens een conferentie die georganiseerd werd door de Nationale Raad van Amerikaans-Arabische Relaties. De conferentie had als doel om de banden tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië te versterken en werd niet alleen gefinancierd door een trits aan wapenfabrikanten zoals Raytheon, United Technologies, Halliburton, Lockheed Martin, BAE Systems, en Northrop Grumman. Ook Amerikaanse oliereuzen Chevron en ExxonMobil zien het in hun belang om de betrekkingen met een van de grootste olieproducerende landen goed te houden en waar nodig de politiek gevoelige plooien glad te strijken.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons