Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

“Op mijn huwelijksnacht voelde het alsof er een vlam tegen een open wond werd gehouden”, vertelt een vrouw met honingkleurige ogen woedend. “Hij genoot ervan, maar ik voelde dezelfde pijn die ik voelde toen ik een klein meisje was, en mijn geslachtsdeel met een scheermes werd opengesneden en weer dicht werd genaaid met doorns. Ik kon me tien dagen lang niet bewegen omdat mijn benen aan elkaar waren gebonden.”

Aan de rand van Hargeisa, de hoofdstad van Somaliland, zit Nuura (35 jaar oud en moeder van zes meisjes) op een vieze mat. Ze herinnert zich het martelritueel dat haar land beoefent om de vrouwelijke maagdelijkheid te verzekeren. “Ik zal mijn dochters niet laten aanraken. Ik wil niet dat ze lijden zoals ik elke menstruatiecyclus doe, en tijdens geslachtsgemeenschap, en bij het bevallen. Het kan me niet schelen of de buren me erom bekritiseren.”

Bekijk hier de documentaire UNCUT. over de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking.

Bron: www.youtube.com

Volgens Unicef zijn wereldwijd meer dan 200 miljoen vrouwen onderworpen aan de rituele ‘besnijdenis’ van de genitaliën. Het gaat om vrouwen in 30 landen, waarvan 27 in Afrika. Het Europees Parlement schat dat er in de EU 500.000 migrantenvrouwen zijn die deze ingreep hebben doorgemaakt.

Hoewel de meeste Afrikaanse landen vrouwelijke genitale verminking hebben verboden, blijft het in bepaalde samenlevingen een noodzakelijk pre-huwelijksritueel, gericht op het ‘zuiveren’ van vrouwen en het beheersen van hun seksualiteit. De gezondheidscomplicaties kunnen rampzalig zijn, van trauma en infecties op het moment van het snijden tot zelfs de dood van de moeder en de baby tijdens de bevalling.

Van Benin tot Somalië, van Egypte tot Soedan; Afrikaanse vrouwen vechten al meer dan 40 jaar om deze schadelijke praktijk uit te bannen. In 2003 stelde Stella Obasanjo, de toenmalige Nigeriaanse first lady, de Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking voor aan de VN, die sindsdien elk jaar op 6 februari wordt gehouden.

Ook de VN-resolutie voor het verbod op vrouwelijke genitale verminking is door Afrikanen aangewakkerd. In een gezamenlijke oproep werd de resolutie vanuit Senegal door de vertegenwoordigers van 27 landen ingediend. Op 20 december 2012 werd deze unaniem aangenomen. Maar de weg om deze bron van lijden te verwijderen is nog lang en moeilijk.

Deze documentaire, geregisseerd door Emanuela Zuccalà en Simona Ghizzoni en geproduceerd door Zona, is onderdeel van het multimediaproject UNCUT., gefinancierd door het Innovation in Development Reporting Grant Program van het European Journalism Centre, en uitgevoerd in samenwerking met ActionAid.

Op 6 februari 2019, de Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking, zal UNCUT. worden vertoond in het Europees Parlement in Brussel, samen met een fototentoonstelling van het project georganiseerd door ngo’s No Peace Without Justice en Differenza Donna.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
Emanuela

Emanuela Zuccalà

Emanuela is journalist, schrijver en filmmaker gespecialiseerd in vrouwen- en mensenrechten.
Profielpagina