Video

The making of honing

In één jaar maken 50.000 bijen zo’n 30 kilo honing. En dat is maar goed ook, want Nederlanders eten gemiddeld 500 gram honing per persoon per jaar. Waarvan en onder welke omstandigheden wordt deze zoetigheid gemaakt?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De honing in een potje uit de supermarkt komt vaak uit verschillende landen. Je kunt kiezen voor monoflorale honing (helemaal of grotendeels van één plantensoort) of multiflorale honing (een mix van plantensoorten). Honing van Nederlandse imkers is doorgaans multifloraal, omdat bij ons weinig grote velden met één gewas te vinden zijn.

Biologische imkers moeten bijenkasten gebruiken van natuurlijke materialen als ‘onbewerkt’ hout en stro. Ze mogen bepaalde chemische middelen om mijten te bestrijden niet gebruiken. Rond de kast mag in een straal van 3 kilometer alleen biologische teelt zijn of onbespoten planten groeien. Vooral dat laatste is in Nederland lastig. Biohoning van eigen bodem is er nog niet. Een handvol Nederlandse imkers is wel aan het omschakelen.

Bron: youtu.be

De bij

Bijen verzamelen nectar en honingdauw (een zoete afscheiding van insecten) en voegen er enzymen aan toe. Ze slaan de honing op in raten (zeshoekige cellen) waarin het water verdampt. Bevat de honing minder dan 20 procent water, dan is die ‘rijp’ en dichten de bijen de raten met was.

De producent

De rijpe honing wordt in een centrifuge uit de raten geslingerd en een paar keer gefilterd om stukjes was, bijenhaar, -vleugels en -pootjes te verwijderen. Het is verboden iets aan de honing toe te voegen of er ingrediënten uit te halen.

De honingproductie wereldwijd is ruim verdubbeld tussen 1965 en 2010. De meest producerende landen zijn China, Turkije, VS, Oekraïne en Argentinië.

De handel

China produceert jaarlijks zo’n 400.000 ton honing, alle Nederlandse imkers samen zo’n 1500 ton. In Nederland komt 45 procent van de geïmporteerde honing uit China. Honingverwerkers importeren het per schip, in vaten van 300 kilo.


In samenwerking met EOS Magazine.
Met dank aan Wim Reybroeck, ILVO

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons