Video

De schone energierevolutie in Afrika

Voltrekt de schone-energierevolutie zich op dit moment in Afrika? Drie Afrikaanse videojournalisten richten de lens op energie-innovaties in eigen land. Zonne-energie in Marokko, waterkracht in Ethiopië en afval in Kenia.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Afrika snakt naar energie. Van de 1,2 miljard inwoners heeft maar 43 procent toegang tot elektriciteit. Dat betekent dat 684 miljoen mensen het nog altijd zonder stroom moet stellen. Het ene na het andere Afrikaanse land kondigde de afgelopen jaren aan haar inwoners zo snel mogelijk ‘aan te willen sluiten’. De boodschap is steeds hetzelfde: om de groeiende bevolking vooruit te helpen, moeten de landen zelfvoorzienend worden en af van de afhankelijkheidsrelatie met de olie- en gas- leverende landen. Er moet dus geïnvesteerd worden in hernieuwbare energiebronnen in eigen land.

Volgens experts is het daarom tijd voor Afrika’s energiesector om een leapfrog naar duurzame technologieën te maken. Bij ‘leapfrogging’, letterlijk haasje-over, slaat een land in één keer meerdere elkaar opvolgende ontwikkelingsstappen over.

Maar kan Afrika het proces van vervuilende energie deels overslaan en direct de omslag maken naar hernieuwbare energiebronnen? In Marokko, Ethiopië en Kenia zochten videojournalisten naar de verhalen achter deze vraag. Hoe ziet de energietransitie in hun land eruit en kunnen mensen duurzaam van energie worden voorzien?

De kracht van zon

Kan Marokko de woestijn omtoveren tot een bron van duurzame energie?
Anass Bendrif (43) is een Nederlands-Marokkaanse filmmaker en mediatrainer. Hij verdeelt zijn tijd tussen het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Amsterdam.

Al decennia wordt er over gepraat maar tot voor kort werd het altijd te duur of te omslachtig bevonden; het omtoveren van woestijnen in zonnepaneel-walhalla’s. Met het 9 miljard dollar kostende project NOOR, dat licht betekent, heeft de koning van Marokko daad bij droom gevoegd en een zonne-energiecomplex ter grootte van Parijs gebouwd (NOOR I, II en III). Sinds begin dit jaar schitteren er honderdduizenden zonnepanelen in de zuidelijke zandvlaktes van Ouarzazate. Volgens de berekeningen wordt zo 760.000 ton CO2 per jaar bespaard.

Marokko heeft zichzelf nu tot doel gesteld om in 2040 de helft van haar energiegebruik via hernieuwbare bronnen op te wekken. Of de Marokkaanse burger ook van die zonne-potentie profiteert onderzoek Anass Bendrif in deze film.

De kracht van water

Wie profiteert er van Ethiopiës waterkracht?
Yidnek Lemma (34) woont in Addis Abeba en werkt als camerajournalist voor internationale media en droeg bij aan het Nederlandse tv-programma Metropolis (VPRO).

https://youtu.be/TYZL_mKcwvs

Het is de kracht van water waarmee Ethiopië ‘de energiehub van Oost-Afrika’ wil worden. Want ondanks de overheersende associatie met droogte en honger staat Ethiopië lokaal juist te boek als de watertoren van Afrika. Het land bouwt dan ook onafgebroken aan een aantal van Afrika’s grootste waterkrachtcentrales.

Deze centrales zijn zowel een bron van energie als controverse, laat filmmaker Yidnek Lemma (34) zien. Waterkracht staat bekend als milieuvriendelijk, legt energie-expert Mengistu Tefera uit. “Waterkracht vervuilt niet.” Maar de constructie van de dammen en stuwmeren, die vaak bij een waterkrachtcentrale worden opgetrokken, heeft grote impact op het leven voor de plaatselijke bevolking. De film brengt dat prachtig in beeld: waar de komst van de dam voor de ene familie toegang tot elektriciteit en vervoer betekent, blijven anderen berooid achter.

De kracht van afval

Van afval naar energie, loopt Kenia voorop?
Filmmaker Benson Rioba (33) is energie- en klimaatjournalist in Nairobi. Hij schrijft onder meer voor de Thomson Reuters Foundation en is camerajournalist voor nationale media.
https://youtu.be/JtwLw4hia7Y
Poep en plastic omzetten in energie; in Kenia zijn ze er volop mee aan het experimenteren. In de stad Nakuru worden van de inhoud van openbare wc’s geurloze, duurzame kooltjes geproduceerd. In Nairobi pakt biochemicus en directeur van energiebedrijf Asticom, Leah Tsuma, het nog grootser aan. Midden in de wijk Kibera bouwt ze een recyclefabriek die dagelijks 260 ton afval moet gaan omzetten in biomethaan (alternatief voor aardgas) en elektriciteit. “Van afval naar energie is een van de snelst groeiende sectoren op de duurzame energiemarkt”, zegt Tsuma. En hoe noodzakelijk die omslag is laat deze film zien.
OneWorld produceerde de driedelige documentaireserie Africa: the next green energy hub met steun van het EU-project Frame, Voice, Report!.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons