Europa’s ‘would-be migrants’

31-03-2014
Door: OneWorld Redactie
Bron: The Migrants Files
Er is maar weinig bekend over de migranten die overlijden op weg naar Europa. De dood van 366 migranten voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa in oktober vorig jaar was voorpaginanieuws. Maar vele bootjes zinken zonder ooit in de krant te komen.
migratie – 

The Migrants’ Files is een gezamenlijk project van Europese journalisten. Ze verzamelen en analyseren data van verschillende bronnen en maken op basis daarvan een database van de ‘would-be migrants’ die zijn overleden. Op www.themigrantsfiles.com kun je op een kaart zien hoeveel migranten waar gestorven zijn. Ook kun je specifieke gebeurtenissen en personen opzoeken.

Het echte aantal doden is ongetwijfeld hoger dan geregistreerd

Twee voorbeelden:

‘7 migranten overleden in de buurt van Lesvos, 18 maart 2014. Een rubberboot met 15 mensen aan boord is onder onduidelijke omstandigheden gezonken.’

‘Algerije, 1 november 2013. 87 mensen, waaronder veel kinderen, zijn gestorven door uitputting. Reddingwerkers vonden de ontbindende lichamen in de Niger woestijn. Sommigen waren opgegeten door jakhalzen.’

The Migrants’ Files is een doorlopend project, deels gefinancierd door de non-profit organisatie Journalismfund.eu. Je vindt er data van 1 januari 2000 tot vandaag.

Bekijk de kaart en database hier.

Foto: UNHCR

Reacties