Achtergrond

Vertegenwoordig jij straks Nederlandse jongeren in Brussel?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Brexit, vluchtelingenproblematiek, opkomend populisme: Europa krijgt de laatste tijd nogal wat voor zijn kiezen. Maar wat vinden Nederlandse jongeren hiervan? Om hier meer inzicht in te krijgen spreek ik met Tibbe van den Nieuwenhuijzen (22), momenteel Nederlandse jongerenvertegenwoordiger voor Europese Zaken. Binnenkort draagt hij het stokje over aan een nieuwe vertegenwoordiger. Maar wat houd het werk van een jongerenvertegenwoordiger in en wat kun je ermee bereiken?

Jij bent jongerenvertegenwoordiger Europese zaken, wat houdt dit in?
“Zoals de naam al een beetje zegt, vertegenwoordig ik Nederlandse jongeren naar de Europese Unie toe. Ik bezoek scholen en praat met jongeren om hun mening over de EU te peilen. Die breng ik weer naar  Europees niveau bij beleidsmakers, zodat zij ook een jongerenperspectief in de discussie meenemen.

Ik probeer zoveel mogelijk een brug te vormen tussen jongeren en politiek. De beslissingen die politici in Brussel nemen lijken namelijk nogal abstract en soms ver weg, maar kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor ons dagelijks leven. Dit zag je bijvoorbeeld bij de Brexit, een heleboel Engelse jongeren hadden achteraf spijt dat ze niet hebben gestemd. Daarom probeer ik jongeren bewust te maken van de invloed die politiek op hun leven heeft.”

Wat zijn de uitdagingen voor een jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken?
“Tijdens mijn gastlessen kwam ik er achter dat universitaire studenten veel vaker dan MBO-studenten een beurs krijgen om in het buitenland te studeren. De mogelijkheden zijn er soms wel, maar leerlingen op het MBO  worden nauwelijks voorgelicht over subsidies. Dat vind ik onrechtvaardig. Ik heb het aangekaart op Europees niveau en nu komt er hier een evaluatieprogramma voor. Ik heb gemerkt dat het moeilijk kan zijn om bestaande structuren te veranderen. Toch moet je je daardoor niet laten ontmoedigen. Zolang je ervoor gaat en je verwachtingen bij kunt stellen kun je wel een bijdrage leveren.”

“Je merkt dat politici wel de intentie hebben om jongeren te betrekken, maar vaak geen idee hebben hoe. Als jongerenvertegenwoordiger kun je dan een rol spelen. Zo was er een ambtenaar die een enquête wilde uitvoeren. Toen ik vroeg hoe hij de jongeren wilde bereiken, antwoordde hij: ‘Dan zet je toch gewoon een linkje op twitter?’ Als jongerenvertegenwoordiger weet je dat het niet zo simpel werkt. Bovendien, een enquête van 20 minuten? Daar gaat niemand op klikken.”

Een enquête van 20 minuten? Daar gaat niemand op klikken

Er is een vacature voor een  jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken. Kun jij uitleggen waarom iemand deze functie zou willen vervullen?
“Behalve dat je veel leert, nieuwe netwerken opdoet en bijdraagt aan een rechtvaardiger politiek systeem in Europa, reis je ook veel voor conferenties. Bovendien is de besluitvorming op Europees niveau echt dé plek waar je impact kunt hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van klimaatverandering: de Nederlandse regering is niet direct betrokken bij de onderhandelingen van het Parijs akkoord, maar Europese politici wel. Het heeft bijvoorbeeld minder zin om in Nederland kolencentrales te sluiten als onze buurlanden weer nieuwe openen. Daarom zijn afspraken op Europees niveau nodig.

Maar je maakt ook vrienden voor het leven en je leven wordt erg afwisselend. Zo zit ik bijvoorbeeld ’s ochtends  in de trein voor een gastles, ’s middags ga ik naar Den Haag voor overleg en in de namiddag zit ik weer in een werkgroep met jongeren.”

Welke vaardigheden moet je hebben?
“Allereerst moet je goed met mensen kunnen omgaan en jezelf gelijkwaardig presenteren aan mensen van verschillende leeftijden en niveaus. Maar ik denk dat een van de belangrijkste dingen is dat je niet te snel onder de indruk bent van wat mensen soms beweren: je moet het lef hebben om jezelf uit te spreken, want er is niemand anders die dit voor je gaat doen. Ook is het handig niet bang te zijn om voor grote groepen te spreken. Maar dit kun je door deze functie juist ook goed leren.”

Heb je tips voor een toekomstige jongerenvertegenwoordiger?
“Laat je niet ontmoedigen als je geen politieke ervaring hebt. Sterker nog, het is misschien wel beter als je daar nog niet helemaal inzit, want dan heb je een frisse blik. Het netwerken en de werkwijze binnen het politieke systeem kun je leren, maar het lef om kritische vragen te stellen moet in je zitten.”

“De gastlessen op scholen zijn geweldig, want die houden je wakker. Tijdens een les over de vluchtelingenproblematiek vroeg laatst een meisje: ‘Maar de V&D is toch laatst dichtgegaan?’ Dan denk je eerst, wat heeft dat met vluchtelingen te maken? Maar toen zei ze: ‘Kunnen we daar geen vluchtelingen laten wonen?’ Dit meisje was 14 jaar oud en droeg een originele oplossing aan voor een heel complex probleem. Dit laat zien dat jongeren creatief zijn in het bedenken van oplossingen voor grote wereldwijde problemen.”

Vind jij het belangrijk dat jongeren een stem krijgen in Brussel en deins je niet terug voor een nieuwe uitdaging? Je kunt nog tot 9 mei reageren op de vacature, via deze link:
http://www.jongerenvertegenwoordigers.nl/europese_zaken/verkiezing

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons