Achtergrond

Deze jongen maakt seks bespreekbaar in Benin

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Ik was dertien toen ik een soa opliep. Toen ik naar het ziekenhuis ging, vertelde de arts mij voor het eerst over voorbehoedsmiddelen. ‘Ik ben vast niet de enige met dit probleem’, dacht ik. Daarom ben ik gaan werken bij een organisatie die zich bezighoudt met seksuele voorlichting. Daar realiseerde ik me pas hoe weinig jongeren over seksualiteit weten.”

Logo

Interviewserie Building Bridges.Wij volgen Jilt en Teun op hun fietsreis van Amsterdam naar Kaapstad. Op Toekomstdenkers vind je iedere twee weken een interview met een van de jongeren die ze onderweg spreken. 

 

Praten over seks
“Seksuele voorlichting begint thuis, maar kinderen kunnen met hun ouders niet over seks praten. Ook op school is dit moeilijk. Het zit nu eenmaal niet in onze cultuur om openlijk te praten over seks. Drie op de vier jongeren in Benin hebben al seks voor hun vijftiende. Maar door gebrek aan informatie over veilige seks, komen soa’s onder jongeren regelmatig voor. In mijn werk probeer ik deze taboes te doorbreken. Ik vind dat gezondheid, en dus ook seksuele gezondheid, het belangrijkste is wat je bezit. Zonder je gezondheid kun je niet naar school gaan of een baan zoeken. Daarom zetten wij programma’s op om jongeren op school te informeren over veilige seks en lobbyen we bij de overheid voor een beter beleid op seksuele gezondheid.”

Zeker één of twee meisjes uit elke klas raken zwanger voordat ze hun school hebben afgemaakt

Ongewenste zwangerschappen
“Door het gebrek aan seksuele voorlichting komen ongewenste zwangerschappen in Benin vaak voor. Zeker één of twee meisjes uit elke klas raken zwanger voordat ze hun school hebben afgemaakt. Deze meisjes verlaten school en worden jong moeder, of plegen een abortus. Abortus is verboden, maar wordt toch uitgevoerd door sommige artsen. Omdat het illegaal is, gebeurt dit vaak onder slechte omstandigheden wat erg gevaarlijk is voor de gezondheid van deze meisjes.”

“In 2007 ontmoette ik via mijn werk een meisje dat door haar vader van het platteland naar de stad was gestuurd. Ze woonde bij haar oom, die haar wekelijks verkrachtte. Toen ze zwanger werd wilde haar oom daar niets mee te maken hebben. Ze besloot om zelf een abortus te plegen, maar dit ging fout. Een vriendin alarmeerde onze organisatie en wij stuurden haar naar het ziekenhuis. Ze is nu getrouwd, maar kan geen kinderen meer krijgen.”

Actueel In mei dit jaar liet minister Ploumen weten de ontwikkelingsrelatie met de regering van Benin per direct stop te zetten. Uit onderzoek blijkt dat er bij de Beninse overheid vier miljoen Nederlands ontwikkelingsgeld is verdwenen. De Nederlandse ontwikkelingsprogramma's richtten zich onder andere op SRGR (seksuele en reproductieve gezondheid en rechten) door het ondersteunen van HIV/AIDS patiënten en het verlagen van moedersterfte.

Een belangrijke rol voor de overheid
“Er zijn weinig plekken waar jongeren terecht kunnen met hun problemen en vragen over seks. Sommige artsen veroordelen jongeren zelfs als ze met een soa bij hen komen. Ze worden kwaad en beginnen te schreeuwen. Toch is er de laatste jaren veel aan het veranderen. Verschillende organisaties houden zich bezig met seksuele voorlichting op scholen. Ook worden er programma’s opgezet die zich specifiek richten op de dialoog tussen jongeren en hun ouders. Zo worden onderwerpen als het gebruik van voorbehoedsmiddelen of zwangerschappen bespreekbaar.”

“Er valt nog een hoop te verbeteren. En hier ligt een belangrijke taak voor de overheid. Ik vind dat we betere en toegankelijke klinieken nodig hebben waar jongeren veilig kunnen praten over hun problemen; abortus moet gelegaliseerd worden en er moet meer seksuele voorlichting komen op scholen. Pas als jongeren weten over veilige seks, kunnen ze goede keuzes maken.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons