Morgen wordt het beter

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In 2012 krijgt Dion een groot onderzoek naar klimaatverandering ogen. De strekking is als volgt:

‘De mens veroorzaakt de uitsterving van planten en dieren in een razend tempo. De mens heeft in de geschiedenis van haar evolutie nog nooit te maken gehad met temperaturen die eind 21e eeuw gemeten zullen worden. De mens vernietigt de biodiversiteit op aarde, maar vraagt om steeds meer voedsel. We hebben 20 jaar om hier iets aan te doen, anders stevenen we af op een apocalyptisch einde van de mensheid’.

Zorgen
Met deze conclusies van het onderzoek uit het blad 'Nature' opent de film 'Tomorrow'. De toon is gelijk duidelijk: het gaat niet goed met de wereld. Maar hoe vertel je dit aan een publiek die genoeg negatief nieuws voorgeschoteld krijgt?

Dit vroegen de twee filmmakers zich af. Beide zijn (aanstaande) ouders en maken zich ernstiger dan ooit zorgen over hun eigen toekomst en de toekomst van hun kinderen. Onder het mom van ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ gingen ze op pad. Ze verzamelden een groep vrienden uit de filmwereld en trokken de wereld over. Opzoek naar de succesvolle voorbeelden van oplossingen voor de desastreuze ecologische, economische en sociale toekomst die het onderzoek voorspelde.

Inglorious Bastard

 

Melanie Laurent is een Franse actrice en filmmaker. Haar doorbraak bij het grote publiek haalde ze door haar rol van Shosanna Dreyfus in Inglorious Bastards.

 

De wereld over
Wat volgt is een feelgood roadmovie die leidt van India tot Denemarken en van de Verenigde Staten tot Groot-Brittannië. Zo gaan Laurent en haar vriendenclub in Frankrijk langs bij de meest succesvolle permacultuur boerderij van het land. Hier zien ze dat deze vorm van landbouw veel productiever is dan de vervuilende industriële landbouw. De grote biodiversiteit, wetenschappelijke benadering en hoge dichtheid van planten zorgt ervoor dat er met 1000m² zo’n 50.000 euro verdiend wordt.

Het kleine dorpje Kuthambakkam in India wordt aangedaan om te laten zien hoe een democratische gemeenschap ervoor kan zorgen dat hoge en lage klasse in volledige harmonie naast elkaar kunnen leven. Door  inspraak van het volledige dorp woont de hoge naast de lage kaste in kleine twee-onder-een-kap woningen. Zonder enig probleem.

Een alternatief voor onze afhankelijkheid van het ´rotte financiële systeem van megalomane banken´ vindt de vriendenclub in het Britse dorpje Totnes. De lokale munt Totnes Pound vertegenwoordigt alleen in het dorp zelf waarde, lekt niet weg naar financiële instellingen en zorgt zo voor weerbaarheid tegen economische crises.

De Totnes Pound

Met bovenstaande en nog vele andere succesverhalen laat Tomorrow zien dat over de hele wereld mensen zelf het heft in handen nemen om de wereld om hen heen positief te veranderen. Er zijn genoeg alternatieven voor de huidige systemen van overproductie, vervuiling en uitputting van de aarde. De filmmakers hopen dat het publiek hier een voorbeeld aan neemt.

 

Tomorrow won al verschillende prijzen:

Winnaar Beste Documentaire – César 2016
Winnaar Gouden Salamander – Sarlat Filmfestival 2016
Winnaar Beste Documentaire – Tournai Filmfestival 2016
Nominatie Beste Documentaire – Prix Lumière 2016

Hamburgers en vliegtuigen
Waar het publiek niet direct een voorbeeld aan hoeft te nemen zijn de filmmakers zelf. Enigszins ironisch zijn de scènes waarin de club jonge hippe Franse vrienden vliegtuig in-, vliegtuig uitstappen, zich kilometers per auto laten vervoeren en zich uitgebreid tegoed doen aan dikke hamburgers. Niet direct een levensstijl waarmee de aarde gered gaat worden. Toch slaagt de club er in om het publiek met een positief gevoel de zaal uit te laten lopen.

In Detroit nemen ze het goede voorbeeld.

Het toegankelijke karakter van de voorbeelden uit 'Tomorrow' – in Detroit worden stukken braakliggend terrein door bewoners gebruikt om groente te telen – werkt aanstekelijk. Na het zien van de film maakt angst voor een catastrofale toekomst en gelatenheid over gebrek aan oplossingen plaats voor hoop en zin om zelf de handen uit de mouwen te steken. En dat is precies wat de filmmakers hopen te bereiken.

De film is vanaf 21 april in tientallen bioscopen te zien in alle groten steden in Nederland.

Winactie!
OneWorld mag drie keer 2 kaarten weggeven voor 'Tomorrow'. Vul hier dus snel je naam en e-mail adres in!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons