Maak van energieverbruik een spel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het valt me op dat bijna niemand energie volledig begrijpt, sinds ik twee maanden in de energiebranche werk. Dat is niet goed als we onze maatschappij duurzamer willen maken. Veel mensen willen klimaatneutraal leven, maar weten niet hoe ze dat moeten doen. We snappen energie niet en missen de inzichten om ons gedrag te kunnen veranderen. Daarom zet ik in dit blog drie problemen van energie en één positief ingestelde oplossing voor duurzamer leven op een rij.

  • Probleem 1: energie raakt ons op emotioneel gebied totaal niet

Wat zijn ‘qwus’? (lees=kWh, oftewel kilo Watt hour, de definitie van ons stroomverbruik.) Is energie – en stroomverbruik dan niet hetzelfde? (Nee, zoals een koe een dier is, maar een dier niet per se een koe.) Ik heb groene stroom gekocht, komt dat niet uit mijn stopcontact dan? (Nee, stroom is stroom en valt niet te herleiden naar waar het is opgewekt.) Dit zijn enkele vragen die ik de afgelopen weken opving van bekenden toen ik vertelde over mijn overstap naar de duurzame energiesector. Er is een totale onbekendheid met energie. En dan zijn er ook nog vele varianten om energie in uit te drukken, om het nog ingewikkelder te maken: naast kWh ook BTU, joules of calorie. Deze eenheden raken mij alleen niet. Ik krijg er geen gevoel bij.  Nog een groter probleem: deze eenheden raken de persoon op straat al helemaal niet.

  •  Probleem 2: energie is te goedkoop om ons er echt zorgen over te maken

Of beter gezegd, niet alle kosten worden meegenomen in de prijs. We hebben een energieprijs, maar houden amper rekening met het milieu in die berekening. We rekenen de uitstoot van schadelijke stoffen niet mee, of niet genoeg. Het doet te weinig mentale pijn als we energie verbruiken, omdat ons verbruik toch automatisch per maand wordt afgeschreven. We zijn er weinig mee bezig, want energie is er toch altijd.

  • Probleem 3: we hebben geen flauw idee van de impact van ons handelen op  energieverbruik

We weten niet wat de verhouding in energieverbruik is tussen een minuut korter douchen of de verwarming één graden kouder zetten. We weten niet of we moeten kiezen voor een tomaat uit een kas in Nederland of voor een tomaat van het land in Spanje. We weten niet of we water eerst moeten koken via de elektrische waterkoker, of gewoon via het pannetje op het gas waarin de eieren gekookt gaan worden. Dit zijn nog maar een paar alledaagse voorbeelden van keuzes, waarvan ik geen idee heb wat beter is.

Het spel geeft iedereen een 100 procent energiebudget

Hoe dan wel?
Een suggestie om ons bewuster te zijn van ons gedrag en de impact hiervan op onze energiehuishouding: Iedereen een 100 procent energiebudget meegeven.

Als we onze Nederlandse klimaatdoelstellingen terugrekenen naar wat de gemiddelde Nederlander mag ‘uitgeven’ aan energie, kunnen we iedereen een persoonlijk energiebudget geven. Daardoor wordt het een persoonlijk doel om onder de honderd procent te blijven, waardoor klimaatdoelstellingen uit de politiek plots dichterbij komen. Het is belangrijk dat iemand te veel gebruikte energie niet mag afkopen met kapitaal. Ik geloof dat mensen mentale pijn zullen voelen als ze boven de honderd procent uitkomen, omdat ze weten dat ze meer energie hebben verbruikt dan hen was toebedeeld.

Er zit een spelelement in het persoonlijke energiebudget, doordat je moet proberen om niet boven je budget uit te komen. Dat kan mensen motiveren. De Nederlandse app Human doet dit bijvoorbeeld met beweging. Deze applicatie stimuleert je op een speelse manier om iedere dag een aantal minuten te bewegen.
Zodra de verhouding duurzame energie in ons totale verbruik groter wordt, kan de hoeveelheid te gebruiken energie groter worden. Op die manier wordt het omarmen van duurzame energie positief gestimuleerd.

Op te lossen uitdagingen om dit uit te voeren:

  1. Weten wat het energiebudget is per persoon.
  2. Weten wat elke keuze in gedrag, aankopen en verbruik betekent voor jouw energiebudget.
  3. Eigen gedrag vastleggen en verwerken via een spelelement. Zoals we dit bijvoorbeeld doen met Human, Fitbit of RunKeeper om onze lichamelijke energiehuishouding in de gaten te houden.
     

Hoe meer inzichten we kunnen genereren, hoe meer controle over onze energiehuishouding en hoe beter ons gedrag

Meer inzichten leiden tot beter bedrag
Dit zijn mijn eerste gedachten om ons energieverbruik te laten landen en mensen bewust te maken van het eigen verbruik. We kunnen tegenwoordig veel meer gedrag vastleggen en deze data gebruiken om onze impact in kaart te brengen. ING laat bijvoorbeeld weten dat gebruikers van hun mobiele app beter financieel gedrag vertonen. Dit komt omdat er meer controle is over de geldzaken (en de rekeningen). Hoe meer inzichten we kunnen genereren, hoe meer controle over onze energiehuishouding en hoe beter ons gedrag.

Ik hoor graag jullie mening en reacties. Game on!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons