Gender historian - Researcher - Content creator - Software Developer
 • Rijsenhout (Amsterdam), Netherlands
 • 1 juni 2023

Van geschiedenis en genderstudies, naar educatie, sociaal onderzoek, contentcreatie en softwareontwikkeling: ik heb ervaring met het veranderen van vakgebied en het snel aanleren van nieuwe kennis en vaardigheden. Nu is het tijd om mij te richten op wat ik echt wil: Mijn leven vullen met verhalen, storytelling, coaching, communicatie, tijd doorbrengen met mijn gezin, avontuur, buiten zijn en bijdragen aan een duurzame en inclusieve wereld. Ik word blij van purpose gedreven mensen en organisaties, vrijheid en vertrouwen, een gezonde werk-privé integratie en werken in multidisciplinaire teams. Mijn kracht ligt bij persoonlijke connectie en het samenbrengen van mensen, ideeën en/of disciplines.

 

Soft Skills

 • Storytelling
 • Purpose en visie
 • Multiplier
 • Mensgericht
 • Empatisch
 • Communicatief
 • Verbindend
 • Creatief
 • Coaching
 • Contextueel denken
 • Verantwoordelijk
 • Proactief

Hard Skills

 • Gendergeschiedenis
 • Nederlands (moedertaal)
 • Engels (gewerkt in internationale teams)
 • Schrijven en redigeren
 • (Technische) documentatie
 • Dingen samenbrengen en goed verwoorden binnen duidelijke kaders
 • Onderzoek doen en uitzoeken
 • Organiseren en structureren
Categorie
E-mail
esther.js.vis@icloud.com

Opleiding

BA and MA History @ Radboud University Nijmegen
sep 2010 — sep 2015

De internationale master Present(ed) History richtte zich op de wisselwerking tussen het heden en verleden. Niet alleen werd er gekeken hoe het verleden het heden heeft gevormd, maar ook hoe we vanuit het heden ons verleden (her)schrijven. De geschiedenis is daarmee tevens een spiegel van het heden. -

Focus op gendergeschiedenis en minors in Gender- and Sexuality Studies

Ervaring

Persoonlijk doel nastreven @ Carrièreonderbreking
nov 2022 — Huidig

In maart 2022 ben ik moeder geworden. Het ouderschap vraagt om je oude huid af te werpen. Je kunt nooit meer terug naar de wie je was, en als dat wel zou kunnen, zou ik het niet doen.

Ik heb een zwangerschap meegemaakt, een bevalling doorleeft, slapeloze nachten getrotseerd, genoten van de stralendste glimlachjes, de grootste liefde van mijn leven ontmoet en talloze tranen weggeveegd, zowel van die van haar als die mij. Ik heb kracht, geduld, creativiteit en vindingrijkheid in mezelf gevonden waarvan ik niet wist dat ik ze had. Ik ben sterker geworden. Ik ben mezelf nooit verloren, maar ik ben wel getransformeerd.

Mijn dochter daagde mij uit om diep in mijn eigen ogen te kijken en eerlijk te antwoorden op de vraag of ik het leven leidde waar ik van droom zodat ik haar kan laten zien dat zij het leven kan vormgeven zoals zij dat wil.

Nee, dat deed ik niet.

Dus besloot ik om mijn baan als softwareontwikkelaar op te zeggen. Ik startte met loopbaancoaching bij de getalenteerde en inspirerende Jolanda Holwerda om mezelf vanuit een nieuw perspectief te leren kennen en deze inzichten te gebruiken om duidelijk te krijgen wat mijn ambitie écht is en stappen ondernemen om dat te realiseren.

Activiteiten:
- Op avontuurlijke wijze het gevecht aangaan met kinderziektes.
- Loopbaancoaching.
- Tijd doorbrengen met mijn gezin.
- Redigeren van diverse teksten (e-book, boek, artikel).
- Schrijfcoaching geven.
- Schrijven, schrijven, schrijven.
- Cursussen volgen om met meer lef, plezier, humor en avontuur in het leven te staan.
- Purpose-coaching geven.

Chief Mom Officer @ Familie
mrt 2022 — Huidig

In maart 2022 ben ik aangesteld als Chief Mom officer voor ons gezin tijdens de komst van onze dochter. Samen met co-founder en Chief Dad Officer, run ik ons gezin en huishouden in combinatie met betaald werk, ambities, sociale relaties, hobby’s, dromen en alle overige uitdagingen en successen die het ouderschap met zich meebrengen.

Activiteiten (inbegrepen, maar niet alomvattend):
- Opvoeden, spelen en verzorgen.
- Creëren van een veilige en stimulerende omgeving.
- Organiseren en vieren van events zoals speciale gelegenheden en verjaardagen.
- Communicatie met interne en externe stakeholders.
- Contentcreatie.
- Zingen, voorlezen en ontdekken.
- Budgetbeheer.
- Projectmanagement.

Software Developer @ CLEVR
jan 2020 — okt 2022

Na een bootcamp van 11 weken waarin ik mijzelf had omgeschoold tot full-stack developer startte ik aansluitend als back-end developer bij CLEVR. Ik kreeg de ruimte om Mendix en Java te leren wat ik direct kon toepassen in de praktijk. Nadat ik begin 2021 inzag dat de technische-specialistische kant van programmeren te nauw was om mijn talenten in te kunnen zetten, ontwikkelde mijn rol zich binnen het team. Naast het werken aan onze tooling (die Mendixapplicaties testen op kwaliteit), schreef ik interne en externe documentatie en blogartikelen, ik zette teamleden in hun kracht en droeg bij aan het neerzetten van een veilige, inclusieve werkomgeving, ik startte een intern vrouwennetwerk en ik begeleidde een stagiair bij het schrijven van zijn afstudeerscriptie.

Activiteiten:
- Teamlid van het engineeringteam dat SaaS-producten ontwikkelt.
- Actief betrokken bij het verbeteren van de teamdynamiek.
- Coördineren tussen multidisciplinaire rollen.
- Technische documentatie & blogs schrijven (intern en extern).
- Coachen van een stagiair tijdens zijn afstudeerstage.
- Oprichter van CLEVR Women; een intern vrouwennetwerk.

Ambassadeur @ RightBrains
dec 2019 — sep 2022

Een vriend van mij had ooit laten vallen dat programmeren iets voor mij zou kunnen zijn. Gedreven door nieuwsgierigheid schoof ik daarom aan bij een workshop die werd gegeven door Geke Rosier, founder van RightBrains, waarin zij een gepassioneerd betoog hield over de noodzaak van en mogelijkheden voor vrouwen in de digitale technologie. Geïnspireerd besloot ik een cursus computer programmering te volgen aan de Khan Academy waar ik als een blok viel voor het aanleren van een compleet nieuwe manier van denken. Dit werd versterkt doordat ik door middel van code een verhaal kon vertellen en meisjes en vrouwen in hun kracht kon zetten. Toen ik opgroeide was het namelijk nooit bij mij opgekomen dat het voor mij mogelijk was om een technische carrière te gaan volgen, ook al was wiskunde mijn beste vak. Ik ondervond ineens het belang van zichtbare rolmodellen. Ik zei dan ook direct “ja” toen Geke mij vroeg om ambassadeur van RightBrains te worden en bij te dragen aan de zichtbaarheid van vrouwen in IT.

RightBrains is een loopbaanontwikkelings- en mentorplatform met als doel het aantal vrouwen in digitale technologie te laten groeien. De missie van RightBrains is om meer vrouwen te behouden en aan te trekken in digitale technologie.

Activiteiten:
- Bijdragen aan het creëren van bewustzijn over het belang van vrouwen in digitale technologie.
- Deelnemen aan gebruikersonderzoek.
- Deelnemen aan sessies over de strategische missie en inhoud.

Onderzoeker en content creator @ DierenPark Amersfoort
jan 2018 — sep 2019

Op 22 mei 1948 richtte mijn overgrootouders en hun compagnon DierenPark Amersfoort op. Ik groeide op tussen de dieren en werd door mijn Oma (die samen met mijn Opa tot 1994 de directie vormden) meegenomen achter de schermen waar ik als peuter al mee hielp met het plakken van de prijzen op de knuffeldieren. Pas later realiseerde ik mij hoe bijzonder mijn jeugd is geweest en wat voor fantastisch rolmodel mijn Oma voor mij is. Het dierenpark is altijd mijn achtertuin geweest, maar ik wilde het ook leren kennen als bedrijf. Ik kreeg de mogelijkheid om dat van heel dichtbij te onderzoeken. Tussen de bomen is mijn liefde voor de natuur ontstaan, is duurzaamheid een belangrijke pijler in mijn leven geworden, heb ik ontdekt hoe krachtig het is om samen te werken met bevlogen mensen die hun purpose volgen en zich gezamenlijk inzetten voor een prachtig resultaat.

Activiteiten:
- Door onderzoek te doen naar de werkervaring en -visie van medewerkers in relatie tot het bedrijf, leverde ik een waardevolle en persoonlijke weergave van het perspectief van de medewerkers die van invloed was op het meerjarenplan van de organisatie.
- Evenementen organiseren en content creëren (zowel intern als extern) over de geschiedenis van de dierentuin en het 70-jarig bestaan.
- Multidisciplinaire projecten uitvoeren met en binnen diverse afdelingen, zoals het uitvoeren van een onderzoek naar mogelijkheden om de horecagelegenheden meer kindvriendelijk en kindgericht in te richten, het meeschrijven aan een verhalende belevingsactiviteit in themagebied Het Woud, teksten schrijven voor de interne nieuwsbrief, vegan eten op de kaart brengen, en meedenken over het het belang van educatie, wildlife conservation management en invulling en toekomst van dierenparken, en op eigen initiatief heb ik een studiereis gemaakt naar Bronx Zoo in New York en Taronga Zoo in Australië.

Other experiences
jan 2014 — sep 2017

Study coach tutor, and customer service representative, Studiekring (2016-2017); Editor & writing coach, Doetank PEER (2015-2016); Student research assistant, Radboud University Nijmegen (2014-2015); Research intern, Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis (2014).

Neem contact op met de kandidaat

Contact