Duurzame energie

Wat zijn de groenste energieleveranciers?

Uit onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE dat deze week is verschenen, blijkt dat het aantal groene energieleveranciers voor particulieren in Nederland is gestegen. Toch vergroent het totale energieaanbod maar mondjesmaat, stellen de organisaties.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Dat de vergroening op de energiemarkt geen zoden aan de dijk zet, komt volgens de organisaties vooral omdat ziekenhuizen, scholen en bedrijven – onderdeel van de zakelijke markt – vaak grijze stroom gebruiken.

Iets groener

De vier organisaties onderzochten hoe duurzaam de investeringen, inkoop en levering van de stroomleveranciers in Nederland zijn. Elf energieleveranciers scoren een 8 of hoger. Deze koplopers produceren zelf duurzaam opgewekte stroom, bijvoorbeeld via de zon of wind, of kopen deze direct in bij de bron. De stroomleveranciers scoren gemiddeld een 6,3. Dat is hetzelfde cijfer als vorig jaar, maar dit jaar presteren de twee grote energiebedrijven Nuon en Essent volgens het onderzoek beter dan voorheen. De organisaties concluderen dan ook dat het energieaanbod iets groener is geworden.
Hoewel het stroomaanbod voor consumenten steeds duurzamer wordt, gebruiken bedrijven en instellingen vaak nog volop grijze stroom. Dat is elektriciteit die wordt opgewekt met bijvoorbeeld vervuilende steenkool of aardgas waar bij de verbranding veel CO2 mee vrijkomt. Het gemiddelde van de zakelijke markt krijgt een gemiddelde van 4,5.

Verduurzaming van energie kan alleen een vlucht nemen als ook zakelijke klanten, zoals scholen, eisen gaan stellen aan hun stroomleveranciers

“Het gemak waarmee energieleveranciers vervuilende stroom doorschuiven van de particuliere naar de zakelijke markt geeft te denken en legt een grote verantwoordelijkheid bij de zakelijke afnemers”, stelt de Consumentenbond. De organisatie vindt het misleidend dat sommige grote energiebedrijven consumenten verleiden met reclamespotjes over natuur en windmolens, terwijl ze vervuilende grijze stroom aanbieden aan bedrijven, scholen en ziekenhuizen. “Verduurzaming van energie kan alleen een vlucht nemen als ook zakelijke klanten, zoals scholen, eisen gaan stellen aan hun stroomleveranciers.”

Hoe duurzaam is biomassa?

Duurzame energieleverancier Vandebron krijgt een 9 in plaats van een 10 omdat het naast zon en wind ook bio-energie aanbiedt dat volgens de jury minder duurzaam is. Over hoe duurzaam biomassa – dat uit organische materialen bestaat zoals hout, gft-aval, mest, plantaardige olie en landbouwgewassen – lopen de meningen uiteen.
Marleen Koning, pr- manager bij Vandebron reageert: “Duurzame energie is in Nederland schaars. Als wij duurzame energiebronnen als bio-energie uitsluiten voor een stroomranking, dan houden wij de energietransitie tegen.” Ze vervolgt: “Wij zijn tegen het bijstoken van biomassa in kolencentrales, daarom bieden we dit uiteraard niet aan. Ook bieden we geen energie uit biomassa aan die nuttiger kan worden ingezet. Zo vergisten onze bio-energieproducenten geen reststromen die geschikt zijn voor dierlijke of menselijke consumptie. Wat wel wordt gebruikt is bijvoorbeeld bietenperspulp, mais, aardappelschillen en fruit dat qua smaak, toxines en houdbaarheid niet meer geschikt is als diervoeding”, aldus de woordvoerder.

Verduurzamen woningen

Essent, met 2,4 miljoen klanten de grootste leverancier van Nederland, laat weten dat het fijn is dat gesignaleerd wordt dat ze op de goede weg zijn maar vindt het spijtig dat er alleen gekeken is naar 2017. “Sinds eind vorig jaar leveren we aan al onze klanten standaard Europese windenergie. Bovendien kunnen al onze klanten kiezen voor dubbelgroen: wind uit Nederland en groen gas”, aldus woordvoerder Ronald Sutmuller van Essent. “Wij richten ons niet alleen op het leveren van groene energie, maar ook op het verduurzamen van de gebouwde omgeving zoals huizen, bedrijven en sportverenigingen. Daarom bieden wij betaalbare isolatie-oplossingen, zonnepanelen en energieadvies. Want de groenste kWh is de niet-gebruikte kWh.”
De vier non-profitorganisaties onderzochten voor het zesde jaar op rij de duurzaamheid van stroomleveranciers in Nederland. De organisaties namen voor het eerst ook de zakelijke markt onder de loep.

All-you-can-use-energie: is dat de toekomst?

Wees geen koopjesjager op de energiemarkt

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons