Stemmen met je voeten

De Nederlandse klimaatgezant Marcel Beukeboom is het gezicht van het Nederlandse klimaatbeleid, in Nederland en in het buitenland. In de hele wereld gaan kinderen de straat op met een roep om ambitieuzer klimaatbeleid. En ja, dat heeft zin.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
‘Als jullie je niet als volwassenen kunnen gedragen, dan doen wij het wel!’ Protesterende scholieren van over de hele wereld vragen om politieke actie om klimaatverandering tegen te gaan. Maar helpt het? Dragen de protesterende kinderen bij aan verandering? Ik ben ervan overtuigd dat dat inderdaad het geval is. In België hebben de massale klimaatmarsen al verandering in de politiek teweeggebracht. De jongeren hebben daar laten zien dat het Belgische klimaatbeleid nog te weinig ambitieus was, en dat er te weinig urgentie gevoeld werd. De voorbeelden in verschillende landen laten zien dat de stem van jongeren overal van waarde is.

Met originele leuzen en directe uitspraken wordt door de kinderen de generatie van hun ouders geconfronteerd met hun onvermogen. Sociale media zorgen ervoor dat kinderen van over de hele wereld meedoen en hun eigen klimaatstaking beginnen.

De hoe- en waaromvraag

De eerste jonge klimaatdemonstrant die wereldfaam kreeg was de Zweedse Greta Thunberg. Ze inspireerde met haar vasthoudendheid vele anderen, ook de scholieren die op 7 februari in Nederland de straat op gaan. Ik zag haar op de klimaattop in het Poolse Katowice, afgelopen december. Het was zeker niet de eerste keer dat jongeren aan tafel zaten om mee te praten. Greta onderscheidde zich echter door de manier waarop ze de aanwezigen direct aansprak op hun verantwoordelijkheid, met een verbetenheid die geen tegenspraak duldde. De media doken snel op dit verhaal dat afweek van de normale, vaak toch wat saaie, gang van zaken op zo’n grote conferentie.

De afspraken die we in 2015 in Parijs hebben gemaakt hebben ons op een pad naar klimaatneutraliteit in 2050 gebracht. Het doel is daarmee duidelijk: we willen de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder de 2 graden vergeleken met het begin van de industriële revolutie. In de jaren sinds 2015 is steeds duidelijk geworden dat de vraag hoe we daar komen een stuk ingewikkelder te beantwoorden is en op vele manieren geïnterpreteerd wordt.

Dankzij de klimaatdemonstraties en -stakingen komt het gesprek op veel plekken op gang en bereikt het ook de politiek

Vaak brengt deze hoe-vraag met zich mee dat we dingen anders moeten gaan doen dan we gewend zijn. De dingen waaraan we gewend zijn geraakt zijn vaak zaken die ouders overdragen op hun kinderen. Gewoon, omdat hun ouders dat ook bij hen al zo deden. Denk aan de eigen auto als uitgangspunt voor vervoer of het ‘avg’tje’ (aardappelen-vlees-groente) als traditionele Hollandse hap. Veel kinderen stellen daar nu de waarom-vraag bij; Greta Thunberg voorop. Die vraag is vaak pijnlijk omdat ouders hun kinderen met de beste bedoelingen opvoeden. Het antwoord ‘het is voor je eigen bestwil’ voldoet echter niet meer. De negatieve gevolgen van veel van onze keuzes op klimaat en ecosysteem halen dat argument zo onderuit.

Jong geleerd is oud gedaan

kinderklimaattop

Is de Kinderklimaattop indoctrinatie?

Omdat kinderen nog niet vastzitten in de gewoontes die we moeten vervangen, zijn zij de ideale change agents. Een organisatie als Missing Chapter bewijst al jaren dat dit werkt. Wanneer kinderen meepraten kom je soms tot andere oplossingen. Kinderen zorgen er bovendien voor dat volwassenen eerlijker antwoord geven. Het morele appèl is daarbij een minstens zo belangrijk aspect, dat heeft de betrokkenheid van kinderen en jongeren bij het Nederlandse klimaatbeleid al geregeld aangetoond. Zo praten ze al mee aan de klimaattafels en wordt sinds enige jaren een kinderklimaattop georganiseerd. Maar dat blijkt nog niet voldoende: de jongeren willen meer inspraak.

De kinderprotesten brengen het gesprek op gang, op scholen en aan keukentafels

De kinderprotesten bevatten al deze elementen. Ze brengen het gesprek op gang, op scholen en aan keukentafels. Het begint al met de vraag of ze een middag vrij van school mogen om mee te lopen met de demonstraties; al snel gevolgd door de waaromvraag. Ik heb al mooie voorbeelden gezien van de dilemma’s die dit met zich meebrengt bij de kinderen zelf, maar ook in gezinnen. Zo vertelden ouders in het Journaal hoe ze door hun kinderen aan het denken waren gezet en nu de beloofde wereldreis na het eindexamen ter discussie stelden – dat laatste zorgde bij de dochters in kwestie nog voor tegengestelde reacties.

Wat betekent het voor onszelf wanneer we dit consequent doorredeneren? Greta Thunberg laat zien wat consequent zijn betekent en kwam per trein vanuit Zweden naar het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. Dankzij de klimaatdemonstraties en -stakingen komt dat gesprek nu op veel meer plekken op gang en bereikt het ook de politiek. Kinderen hebben nog geen stemrecht maar bewijzen dat stemmen met je voeten minstens zoveel effect kan hebben.

Vliegen voor een beter klimaat

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons