Marianne Nevens woont met man en dochter in Amersfoort in een monumentale twee-onder-één-kapwoning (1915). Beeld: Jordi Huisman

‘Van het gas afkomen is nog wel een ding’

Marianne Nevens (49) woont in een monumentale woning in Amersfoort. Zonnestroom krijgt ze via het dak van een sporthal uit de buurt. “Er is niet één manier om aardgasvrij te gaan, iedereen heeft een persoonlijk stappenplan nodig.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De twee-onder-één-kapwoning waar Marianne Nevens woont, heeft fraaie originele details, zoals een tussendeur waarvan het glas van oosterse motieven is voorzien. Het pand heeft een eigen geschiedenis. Zo zou in de serre volgens de buurman, die de oorlog nog heeft meegemaakt, een verzetsstrijder zijn neergeschoten. Uit respect lieten de bewoners de serre al die tijd intact.

Tot ze er onlangs achter kwamen dat het incident niet in de serre maar op straat heeft plaatsgevonden. “Sindsdien willen wij de serre, die zo lek is als een mandje, ook aanpakken.”

Mariannes huis valt onder beschermd stadsgezicht. “Dat betekent dat je aan het aangezicht van het huis niets mag veranderen. Om die reden hebben wij nog geen zonnepanelen op ons dak, alleen een zonneboiler, waarvan de twee zonnecollectoren bovenop het horizontale stuk van de dakkapel zijn weggewerkt.

Nu mogen we wel zonnepanelen op het dak leggen

Niet zo lang geleden zijn de regels door Monumentenzorg aangepast, onder druk van bewoners die met de energietransitie aan de slag wilden. Nu mogen we wel zonnepanelen op het dak leggen, maar die moeten passen bij onze dakpannen, in ons geval rode. Voorwaarde is ook dat de welstandscommissie toestemming geeft, daartoe moet je een ontwerp indienen.
In de tussentijd hebben wij met de buurt een postcoderoosproject (een collectieve investering in zonnepanelen met bewoners uit omringende postcodegebieden, red.) opgezet op het dak van de sporthal in onze buurt. Wij hebben acht panelen aangeschaft die per jaar 1800 kWh aan energie opwekken.

Daarnaast zijn wij winddeler (mede-eigenaar van een windmolen, waarmee je je eigen groene stroom opwekt, red.) en daarmee voor onze elektriciteitsgebruik energieneutraal.

Van het gas afkomen, is nog wel een ding. Wij gebruiken zo’n 1400 kuub aardgas per jaar en hebben een cv-ketel uit 2012, nog niet zo oud dus. Die hebben we wel waterzijdig laten inregelen (de toevoer van heet water naar de radiatoren zodanig regelen dat de warmteafgifte optimaal is, red.), wat een hoop energie bespaart.
Beeld: Jordi Huisman
Om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om van het gas af te gaan, ben ik een buurtproject gestart: ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’, met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen met andere huiseigenaren. Daar zijn allerlei mensen uit de wijk op afgekomen: jong en oud, gezinnen en alleenstaanden, de bewoners van nieuwe woningen en hele oude woningen, van vrijstaande woningen maar ook appartementen.

Dat was hartstikke leuk.

Wij kochten onlangs een zandloper om het douchen binnen de perken te houden

Door die bijeenkomsten is mij één ding duidelijk geworden: dat er niet één manier is om aardgasvrij te gaan, maar dat iedereen een eigen, persoonlijk stappenplan nodig heeft.

Eentje die past bij je woning, financiële situatie en levensfase. Zo is onze dochter nu elf. Zij sport veel en doucht lang. Wij kochten onlangs een zandloper om het douchen binnen de perken te houden. Als ze straks het huis uit is, is er waarschijnlijk veel minder warm water nodig.

Een ander inzicht dat ik heb gekregen, is dat je niet alles in één keer hoeft te doen. Doe het stap voor stap. Begin met alles goed te isoleren. Het dak hadden wij al gedaan, evenals de kruipruimte onder de vloer die we vol met schelpen hebben laten storten. De gevels moeten nog wel worden geïsoleerd.
We willen het huis verder isoleren, overal HR++ isolatieglas plaatsen. Hóe we dat gaan doen, dat zijn we nog aan het bekijken, want we willen ook niet dat dat ten koste gaat van onze oorspronkelijke houten kozijnen.

We wachten even af wat er in het warmteplan van de gemeente komt te staan

Misschien gaan we de cv-ketel vervangen, mogelijk door een warmtepomp. Maar we wachten even af wat er in het warmteplan van de gemeente komt te staan. Zo wil het Warmtebedrijf Amersfoort de hele stad via een warmtenet van duurzame warmte gaan voorzien. Als dat doorgaat, hebben wij die warmtepomp niet nodig.

Wat er veranderd is, is mijn eigen kijk. Eerst keek ik alleen naar de kosten, terwijl ik het nu als een investering zie die ik deels terugverdien

Hoeveel dit alles gaat kosten, weet ik nog niet precies, dat moet uit het stappenplan blijken. Wat er veranderd is, is mijn eigen kijk. Eerst keek ik alleen naar de kosten, terwijl ik het nu als een investering zie die ik deels terugverdien.”
Hoe kom je van het gas af?
We staan aan de vooravond van de grote verbouwing. Het kabinet besloot afgelopen voorjaar om de Groningse gaskraan in 2030 definitief dicht te draaien, fabrikanten willen over drie jaar geen cv-ketel meer verkopen en om de klimaatdoelen te halen, moeten alle woningen energiezuinig worden gemaakt. Maar hoe begin je?

In dit drieluik vertellen huurders en huiseigenaren hoe zij hun woning zo energieneutraal mogelijk proberen te maken en waar ze zoal tegenaan lopen. Ieder huisje heeft zijn kruisje.

Dit was deel II.

Deze productie is tot stand gekomen in samenwerking met Natuur en Milieu.

isoleren

De grote duurzame verbouwing: hoe te isoleren?

Zonnepanelen

Zonnepaneel zoekt dak

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons