Achtergrond

Amerikaanse droom

Van hippies die in een verlaten woestijn wonen tot bewuste burgers die hun eigen energie opwekken. In de VS is off the grid – geen elektriciteit, water, gas, of riolering – voor iedereen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Voor steeds meer mensen is de Amerikaanse Droom niet een vrij-staand huis in een suburb met een wit hek eromheen, maar volledig onafhankelijk wonen en leven. Naar schatting woonden er in 2013 zo’n 180.000 huishoudens off the grid, wat inhoudt: geen elektriciteit, water, gas, of riolering. Dat is voor hen de ultieme vrijheid.

Geen overheid die je kan vertellen wat te doen (als je in de VS grond koopt, bezit jij die grond ook echt, in tegenstelling tot Nederland, waar je alleen de bovenste aantal meters bezit). Geen geld betalen aan elektriciteitsbedrijven. Geen regels over hoeveel water je mag gebruiken (de Amerikaanse milieudienst EPA schat dat zo’n 15 procent van de Amerikanen een eigen water-bron op het land gebruikt). Van mensen die gewoon geld willen besparen tot de zogenaamde survivalists (mensen die zich voorbereiden op een naderend noodscenario, bijvoorbeeld een maatschappelijke revolutie), off the grid Amerikanen zijn er in alle soorten en maten.

We hebben hier een gemeenschap gecreëerd van mensen die weg willen uit het systeem

In het zuiden van Californië, ongeveer een uur van de Mexicaanse grens, vind je Slab City. Op een voormalige militaire basis in het midden van de woestijn wonen in de wintermaanden enkele duizenden mensen in campers en tijdelijke woningen. Een kerngroep van een paar honderd bewoners blijft het hele jaar, zelfs wanneer het in de zomer dagelijks boven de 40 graden wordt. “It’s pretty much as close to the Old West as you’re gonna get”, zei een bewoner een paar jaar geleden tegen Time Magazine.

Slab City, ‘de laatste vrijplaats in Amerika’, is van ouds-her voor de artistieke nomaden en hardcore hippies, maar wordt steeds toeristischer. Op Airbnb kun je zelfs huisjes vinden in de off the grid stad die je voor een paar tientjes per nacht kunt huren. Er is een openluchtmuseum genaamd ‘East Jesus’ dat bezoekers uit de hele staat trekt en een openluchtdiscotheek waar op zaterdagavond iedereen samenkomt.

Leren zelfstandig te leven

Slab City is een redelijk vaste nederzetting, er wonen al decennia mensen die onafhankelijk van de overheid en de maatschappij willen wonen. Maar er zijn ook ad-hoc gemeenschappen die off the grid leven hoog in het vaandel hebben staan. De Standing Rock-protestkampen stonden vooral bekend om het activisme en de opstand tegen oliebedrijven, maar voor sommige aanwezigen was het ook een manier om te leren zelfstandig te leven. Lorelei Li bijvoorbeeld, een 33-jarige uit Missouri, kwam in eerste instantie naar het protest om te strijden voor religieuze vrijheid (nadat hij op tv-beelden had gezien hoe leden van de aanwezige indianenstammen tijdens een religieuze ceremonie werden gearresteerd), maar bleef omdat hij zo onder de indruk was van het zelfvoorzienende leven.

Verstrooid over de kampen zag je zonnepanelen, hout-oventjes en generatoren, waarmee de activisten zichzelf in leven hielden in de barre winter in North Dakota. “We hebben hier een gemeenschap gecreëerd van mensen die weg willen uit het systeem”, zei hij begin 2017 over het kamp. Dat gevoel werd breed gedeeld onder de honderden tot duizenden overige aanwezigen. Li was niet van plan weer in een huis in een stad te gaan wonen, ook niet als Standing Rock tot een einde zou komen.

Reclamemateriaal van zonnecelproducent Solpad.Beeld: Anthony Albright/Flickr
De werkelijkheid in Slab City.Beeld: Anthony Albright/Flickr

Groener wonen

Maar off the grid is niet alleen voor de rondzwervenden die zichzelf buiten de maatschappij zien. Ook mensen die groener willen leven gaan massaal off the grid in de VS. Door een lucratieve belastingregel (je mag 30 procent van de installatiekosten van je zonnepanelen aftrekken van je inkomstenbelasting) is het aantal zonne-installaties in de VS sinds 2006 met 1600 procent gegroeid. De afgelopen tien jaar is het aantal zonne-installaties op huizen van particulieren de 1 miljoen voorbij, de verwachting is dat de volgende miljoen in enkele jaren voltooid zullen zijn.

Een zonnepaneel op je dak is niet hetzelfde als off-grid leven

Maar een zonnepaneel op je dak is niet hetzelfde als off-grid leven. Het merendeel van de installaties worden nog altijd gekoppeld aan het elektriciteitsnetwerk. In Silicon Valley denkt men dat dat niet al te lang meer hoeft te duren. De meest in het oog springende technologische innovatie op dat vlak is de Solpad, een zonnepaneel waarin de omvormer en batterij geïntegreerd zijn, ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf uit San Francisco. Er zijn twee varianten, waarvan de eerste inmiddels besteld kan worden.

Het mobiele zonnepaneel, dat elf kilo weegt en dat je dus mee kunt nemen naar waar je maar wilt, levert 550 Wh aan stroom. Daarmee kun je een aantal apparaten op stroom laten draaien. Je kunt meerdere Solpads aan elkaar koppelen om meer stroom te krijgen. Met smartmeters en een mobiele app kun je daarnaast precies regelen hoe je je opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk gebruikt.

Over ongeveer een jaar zou ook het Solpad-paneel voor op het dak verkrijgbaar moeten zijn. Omdat de batterij in het paneel verwerkt zit, is aansluiting op het netwerk niet meer nodig. “Dit verandert de manier waarop mensen deze technologie gebruiken compleet”, zegt Emily Kirsch, mede-oprichter en CEO van Powerhouse, een incubator- en acceleratorprogramma voor solar start-ups. “Niet alleen in de VS, maar ook in ontwikkelingslanden.”

NB: dit artikel verscheen eerst in een eerdere editie van OneWorld magazine.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons