In een jaar tijd is het aantal kinderen onder de vijf jaar dat ondervoed is in dit gebied met meer dan een derde gegroeid tot een alarmerende 17 procent. Dieren overlijden, waardoor de overlevingskansen van de families afnemen.

Tien grote hulporganisaties, waaronder CARE International, Oxfam en Save the Children, doen een dringende oproep om deze dreigende humanitaire ramp te voorkomen. Zij benadrukken dat deze nieuwe feiten de noodzaak onderstrepen om snel tot actie over te gaan."We hebben hier voor gewaarschuwd," zegt Stephane Petitprez, CARE’s directeur noodhulp in Niger "Als de internationale gemeenschap niet snel tot actie overgaat, zal het alleen maar erger worden. "We zijn op een groep van 200 families gestuit, die midden in de woestijn vastzat. Ze waren omringd door hun stervende kuddes vee en hadden voor minder dan drie weken voedselvoorraad voor hun gezinnen,"vervolgt hij. "Een van de families had een konvooi van vijf kamelen naar een markt op drie dagen lopen afstand gestuurd, om daar hulp te gaan halen. Ze hebben het niet gehaald; de kamelen stierven op de terugweg."

Ook in Tsjaad, dat tevens de gevolgen ondervindt van een langdurig conflict, Mali, Burkina Faso en het noorden van Nigeria dreigen miljoenen mensen te worden getroffen door de gevolgen van droogte, tegenvallende oogsten en hoge voedselprijzen.

Download het originele persbericht van de tien organisaties (.pdf)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer