Afgelopen vrijdag, voorafgaand aan de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Gala voor de Nederlandse Film , overhandigde Katja Römer-Schuurman een Goed Goud armband aan haar zus Birgit. Vergezeld door vier Golden Girls, grepen de zusjes de uitreiking van deze gouden onderscheiding aan om aandacht te vragen voor de schrijnende arbeidsomstandigheden van mijnwerkers in de kleinschalige goudmijnbouw.

Omstandigheden in de goudsector verbeteren

Op grote schaal wordt bij goudwinning gebruik gemaakt van het giftige kwik, wordt vaak in onveilige mijnschachten gewerkt, ontvangen mijnbouwers een té lage prijs voor het goud en wordt het milieu onnodig aangetast. De in mei 2012 door Solidaridad gelanceerde FairTrade & FairMined-standaard verbetert de omstandigheden van deze mijnbouwers. In Nederland is goud met dit keurmerk inmiddels bij tien goudsmeden en juweliers verkrijgbaar. Het stimuleren van de vraag naar Goed Goud is een van de middelen die Solidaridad inzet om de goudketen te verduurzamen.

Goed Goud armbandje

Bij de lancering van het eerste keurmerk voor Goed Goud, mei jongstleden, nam Katja Römer-Schuurman een Goed Goud armband in ontvangst van de Peruaanse mijnbouwer Santiago Ramirez. Katja geeft nu een armband door aan haar zus Birgit om duidelijk te maken dat we samen op weg zijn naar Goed Goud. “We weten nog maar zo weinig over de herkomst van ons eten, onze kleding en het goud voor onze sieraden. De campagne “Op weg naar Goed Goud” van Solidaridad maakt ons bewust dat het anders moet en anders kan. Laten we niet alleen onszelf mooier maken!”, aldus Birgit Schuurman.

Foto’s van het evenement van afgelopen vrijdag zijn te zien via de Facebook pagina van ‘Op weg naar Goed Goud’.

solidaridad

Solidaridad

Solidaridad is een internationaal opererende maatschappelijke organisatie. Wij hebben 50 jaar ervaring in de verduurzaming van …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer