Partnerbericht

Zomerse droogte; zo onderhoud je duurzaam het gazon

De zomer is in volle gang en dat betekent meestal ook een periode van droogte. Alhoewel we in deze periode het meest van onze grasmat genieten, kan deze flink wat te verduren krijgen. Wij vertellen je de belangrijkste overwegingen voor het onderhoud van je gazon. Een milieuvriendelijk onderhoud maakt het gras misschien niet groener dan bij de buren, wél duurzamer!

Onkruid verwijderen

Onkruid gedijt een stuk beter in droogte en heeft minder water nodig om te groeien. Daarbij neemt onkruid de energie van het gras weg waardoor het sneller geel wordt. Alle redenen dus om zoveel mogelijk van dit ongewenste groen weg te halen. Doe dit met de hand of een onkruidsteker. Haal het onkruid altijd in zijn geheel weg, dus inclusief de wortel. Vermijd het gebruik van chemicaliën zoals onkruidverdelgers, deze zijn erg belastend voor het milieu. Daarbij raken gazons door de droogte ‘gestrest’ waardoor het ook nog eens meer schade kan veroorzaken.

Maaien

Kort gras droogt sneller uit dan lang gras. Maaien tijdens een droge periode is dus niet nodig. Probeer ook zo min mogelijk op de droge gedeeltes te lopen zodat de wortels van het kwetsbare gras zoveel mogelijk bespaard blijven. Als het weer regelmatig regent en het gras voldoende aangegroeid is, kun je weer beginnen met maaien. Zet de maaier op vijf a zeven centimeter. Bij korter gras heb je eerder kans op mos. Gooi de maairesten over het gras in plaats van de groencontainer. Hierdoor hoeft er minder afgevoerd worden en het beschermt tegelijk het gras tegen de hitte.

Grasmaaier
Wanneer je gaat kijken naar een nieuwe grasmaaier is er ontzettend veel keuze. Bij veel aanbieders van tuingereedschap kun je online terecht en eerst rustig op je gemak rondkijken. Zoals bijvoorbeeld bij Keizers Haaksbergen. Handgrasmaaiers zijn verreweg meest milieuvriendelijke optie. Welke grasmaaier je uiteindelijk kiest, hangt vooral af van het oppervlakte van je gazon.

Zo is een handgrasmaaier vooral geschikt voor een klein oppervlakte, van minder dan 250m2. Bij grotere gazons (tot ongeveer vier keer zo groot) kun je het beste voor een elektrische- of accu grasmaaier kiezen. Benzine en robotgrasmaaiers zijn geschikt voor grotere grasoppervlakten van meer dan 500m2. Daarbij is het belangrijk om voor een kwalitatieve grasmaaier te gaan. Des te langer deze grasvreter mee gaat, hoe duurzamer die is. Merken die goed aangeschreven staan zijn bijvoorbeeld Stiga, Bosch, Honda, WOLF-Garten of een Stihl grasmaaier.

Bewateren

Je gazon constant bewateren is wel het minst duurzame dat je kunt doen. Bij extreme droogte wordt het gebruik van kraanwater zelfs verboden vanuit de gemeente. Tijdens droge periodes heeft een beetje sproeien geen zin, dus je hebt hier ontzettend veel water voor nodig. Wanneer je het gras toch gaat bewateren, zorg dan dat je het in één keer kletsnat maakt. Doe dat niet in de volle zon, maar ‘s ochtends of ‘s avonds. Gebruik daarbij zoveel mogelijk opgevangen regenwater. Dit is niet alleen beter voor het milieu, ook beter voor het gras.

Bemesten

Bemesten is belastend voor het milieu en heeft daarbij voor droog (geel) gras weinig zin. Het gras groeit in deze staat namelijk toch niet. Compost en dierlijke mest belasten het milieu minder dan kunstmest. Houd ook de bodem onder je gazon luchtig door bijvoorbeeld gaten te prikken.

Voorkomen is beter dan genezen

Tenslotte; voorkomen is beter dan genezen. Verticuteren is een manier waarop het regenwater weer bij de wortels kan komen en je grasveld voldoende zuurstof krijgt. Hiermee worden de wortels onder de grond doorgesneden. Het beste doe je dit pas in het najaar met bijvoorbeeld een verticuteerhark. Eventueel kun je hierna weer nieuw gras inzaaien. Het is vrij eenvoudig je eigen compost te maken, deze kun je na het verticuteren vervolgens weer over het gras strooien.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.