Partnerbericht

Zo zorg je dat je spulletjes veilig gesteld zijn

Een huis, iedereen heeft er wel eentje. Of je hem nou van iemand hebt gehuurd of via een makelaar hebt gekocht. Het is een structuur, opgebouwd uit allemaal precies goed opgestapelde en vastgeplakte bakstenen. Stop er een dak op en voilà, het is een huis. Als je gaat verhuizen zul je wel merken hoe vol je zo’n huis kan stoppen met spullen. Alles wat er in staat in van waarde en dus belangrijk om goed te beschermen. Die bescherming kan je op verschillende manieren regelen. Hier zijn de belangrijkste tips ieder geval op een rijtje. Zo weet je een beetje waar je rekening mee moet houden.

Het zekere voor het onzekere

Net zoals zoveel in de wereld, kan je je verzekeren voor onvoorziene situaties. Het idee van een verzekering is dat je een risico afkoopt. Je betaald een bedrag per maand, om te zorgen dat als je ineens veel schade hebt, je verzekering dit voor je zal betalen. Je legt het risico in andermans handen. Ga maar eens na wat de waarde is van al je spullen. Als je alleen al de duurste 5 items in je huis bij elkaar optelt, kom je al uit op een flinke waarde. Iets wat je niet in een keer zal kunnen ophoesten als er iets gebeurd met je spullen. Denk bijvoorbeeld aan waterschade door een lekkend dak of aan rookschade doordat je je pizza te lang in de oven hebt laten staan. Om je spullen te kunnen vergoeden bij schade heb je een inboedelverzekering nodig. Inboedelverzekeringen kunnen flink van elkaar verschillen, dus hoe weet je nou welke het beste bij jou past? Je kan je inboedelverzekering vergelijken op daarvoor bestemde vergelijkingssites.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je verzekering hebt gevonden met jouw voorkeur, kan je heel gemakkelijk jouw inboedelverzekering afsluiten op de site van de verzekeraar. Er zijn een hele hoop maatregelen te treffen om het je zo gemakkelijk en goedkoop mogelijk te maken als het fout is gegaan. Maar er is ook een aantal dingen die je kan doen om te voorkomen dat het zover komt. Rookmelders is hier een goed voorbeeld van. Waar rook is is vuur, maar dat is alleen als je er niet op tijd bij bent. Door rookmelders in huis te installeren, kan je een beginnend vuurtje al snel doven. Sinds 2022 is het bovendien verplicht om minstens op iedere verdieping van het huis een rookmelder te hangen. Het kan zelfs voorkomen dat een verzekeraar weigerd een schadevergoeding uit te keren als dit niet het geval is. Naast schade kan er ook sprake zijn van geleden verliezen door diefstal. Helaas blijven inbraken in huizen erg populair om aan waardevolle spullen te komen om te verkopen. Tegenwoordig zijn er veel alarmsystemen op de markt die hier korte metten mee maken. Bijvoorbeeld een slimme deurbel. Een deurbel met een camera en microfoon is alle activiteit rondom de deur in de gaten kan houden. Vaak is de deurbel dan niet alleen, maar een onderdeel van een geheel beveiligingssysteem. Bewegingssensoren en buitencamera’s maken het hele huis zo veilig mogelijk. Alle verdachte activiteit rondom het huis wordt gedetecteerd, bijgehouden en opgestuurd naar een app op je telefoon.

Af en toe even checken

Een andere vorm van voorkomen is regelmatig checks of alles nog gaaf en goed is. Af en toe een expert je CV ketel laten checken kan het risico op schade al fors verkleinen. Een kleine moeite voor een groot resultaat. Laat bijvoorbeeld een loodgieter ook af en toe de pijpleidingen controleren. Of neem een elektricien in de arm die eens bekijkt of alles nog goed vast zit.