dekbedovertrekken

Partnerbericht

Zo pimp je je slaapkamer snel, milieuvriendelijk en zonder grote uitgaven

Uitgekeken op de slaapkamer? Jouw favoriete plek in het huis verdient wel een opknapbeurt. Dat maakt slapen en ontspannen een stuk leuker. Vooral tijdens de donkere dagen! Met wat kleine aanpassingen geef je in een handomdraai de slaapkamer een nieuwe look die ook nog eens vriendelijk voor het milieu is.

Kies een stijl of combineer

Ok, een handomdraai is misschien een beetje overdreven maar het hoeft niet veel tijd en geld te kosten om je slaapkamer een upgrade te geven. Allereerst kies je een stijl die past bij je woning. En eigenlijk nog belangrijker dan de woontrends; een slaapkamer die past bij jou en eventuele partner. Ga je voor een landelijke, natuurlijke, strakke of juist romantische stijl? Kies je voor grijstinten of kleurrijke invloeden uit India, Marokko of Afrika? Laat je inspireren door verschillende soorten dekbedovertrekken en gebruik vooral je creativiteit!

Een unieke muur

Je slaapkamer lijkt gelijk al heel anders wanneer je de nadruk legt op één muur of wand. Hang bijvoorbeeld verschillende lijstjes op met leuke foto´s of quotes. Ook leuk; een grote poster of muursticker. Je kunt ook een plankje ophangen waar je originele, matching items op zet. Of wat dacht je van een letterbak? Wanneer je de muur ook nog eens een likje verf geeft, voelt je slaapkamer weer als nieuw. Kies hierbij wel het liefst voor zachte en rustgevende kleuren. Dat slaapt wel zo lekker.

Een circulaire inrichting met multifunctionele meubels

Behalve een bed zijn er geen meubels die specifiek bestemd zijn voor de slaapkamer. Daarom kunnen alle meubels in je huis bijdragen aan een circulaire slaapkamer. Een (tweedehands) bijzettafel kun je ook prima gebruiken als nachtkastje. Of gebruik een mooie stapel boeken of dikke tijdschriften als kastje. Wel zo duurzaam en zijn die ook gelijk weer opgeruimd. Oude meubels knap je makkelijk en snel weer op met een likje verf.

Milieuvriendelijke verf

Wanneer je je muur of meubels opnieuw gaat verven, is het (vooral in de slaapkamer) belangrijk te letten op chemische stoffen in verf. Voor je milieu maar ook je gezondheid, je wilt deze schadelijke stoffen natuurlijk niet inademen. De beste verf hiervoor is biobased, lijnolieverf, krijtverf, kalkverf of water gedragen verf. Deze zijn natuurlijk nog steeds niet 100% milieuvriendelijk maar het scheelt al een heel stuk ten opzichte van bijvoorbeeld latexverf.

Sfeermakend beddengoed

Ander beddengoed kopen, is de kleinste aanpassing dat het grootste verschil kan maken. Kies bedlinnen dat past bij de kleur(en) en stijl van je slaapkamer. Maak het extra gezellig met bijpassende kussens, een kleed of sprei. Bij smulderstextiel.nl vind je werkelijk alle varianten beddengoed in diverse kleuren, thema’s en stijlen.
Smulderstextiel.nl

Duurzaam beddengoed

Er is gelukkig steeds meer duurzaam geproduceerd textiel te koop. Merken van beddengoed die waarde hechten aan duurzaamheid zijn bijvoorbeeld Kayori, Beddinghouse, Damai en Covers&Co. Ook zijn er verschillende keurmerken en certificeren waar je op kunt letten:
• BCI (Better Cotton Initiative): een duurzaam samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties en het grote bedrijfsleven.
• Fairtrade: Fairtrade Cotton zet zich specifiek in voor de belangen van de katoenboer die aan het begin van de keten staat.
• Organic Cotton: organische katoen houdt in dat katoen geteeld is binnen de regels van de biologische landbouw. Er zijn dan geen schadelijke synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, de katoenplanten zijn niet genetisch gemodificeerd en het watergebruik is ook relatief klein. Beter voor mens en milieu! De belangrijkste organisatie die nauwgezet controleert op de productie van biologisch textiel is GOTS (Global Organic Textile Standard).

Planten geven sfeer en zuurstof

Bloemen en planten in de slaapkamer geven al snel een gezellig, knus effect. Hiermee haal je een natuurlijke luchtzuiveringsinstallatie in huis omdat planten koolstofdioxide omzetten in zuurstof. Daarnaast halen sommige plantjes ook nog eens giftige stoffen uit de lucht. Wanneer je een grote slaapkamer hebt, kun je een staande plant op de grond neerzetten. Of een paar kleine plantjes op bijvoorbeeld de vensterbank, plank of nachtkastje. Luchtzuiverende planten zijn bijvoorbeeld areca palm, krulvaren en hedera helix.

Spiegeltje aan de wand

Door een spiegel lijkt je slaapkamer groter. Wanneer je de ruimte hebt, staat een grote vrijstaande spiegel erg mooi. Ook nog eens praktisch voor een laatste outfit check. Wanneer je de spiegel tweedehands koopt via een tweedehands website of kringloopwinkel, doe je je portemonnee én het milieu een plezier

Feng shui in je slaapkamer

Hoe ´Feng Shui´ is je slaapkamer ingericht? Feng Shui is een methode die ervoor zorgt dat energie wordt teruggebracht op plaatsen waar dit ontbreekt. Door je inrichting harmonisch te plaatsen, zul je volgens deze eeuwenoude Chinese leer, meer balans ervaren en beter slapen. Van nature voelen we ons veiliger wanneer we de opening naar onze slaapkamer in de gaten kunnen houden. Dus zorg dat je vanuit je bed de deur kunt zien. Ook lijkt het rustiger wanneer de meubels in je slaapkamer in balans zijn. Zoals bijvoorbeeld twee nachtkastjes, één aan iedere kant of juist geen nachtkastjes. Gebruik tenslotte zachte verlichting. In plaats van één grote felle lamp boven je bed kun je beter gebruik maken van een paar lichtpunten op verschillende plakken.

Of een Yin Yang inrichting echt werkt? Nu je toch bezig bent… het is het proberen waard!