Partnerbericht

Zo maakte Roland de stap naar werken in Afrika

"Zo maakte Roland de stap naar werken in Afrika"

IT is onlosmakelijk verbonden met ons leven. Het is overal en werkt bijna altijd. Althans, in Nederland. Ik vond mijn werkveld afwisselend. Maar ik had ook alles al wel een keer gedaan. Ik was toe aan iets anders dan elke maandagochtend weer dezelfde gesprekken bij het koffiezetapparaat. Elk jaar een nieuwe smartphone, om de drie jaar een andere leasebak  en een goed salaris – dat vond ik allemaal niet zo belangrijk. Wat ik veel liever wilde, was met mensen werken. En écht iets bijdragen aan een verandering.
In het verleden had ik al eens kort in Afrika gewerkt. Ik was toen verliefd geworden op het continent. Ik merkte bovendien dat mijn IT-kennis er echt van pas kwam. Voorheen kreeg ik altijd jeuk van mensen die iets willen betekenen in het leven. “Geitenwollensokkengeneuzel” vond ik dat. Het duurde dan ook even tot ik kon accepteren dat ikzelf niet zo heel veel anders was. En dat ik er helemaal geen jeuk van kreeg! 

Via-via hoorde ik over VSO en hoe deze organisatie zich inzet voor een wereld zonder armoede.  De aanpak van VSO en het internationale karakter spraken me meteen aan. Het was voor mij een prachtige kans om weer in Afrika aan de slag te gaan. 
Ik vertrok als vakdeskundige naar Ethiopië om daar mijn IT-kennis te delen met lokale collega’s. Zij gebruiken deze kennis vervolgens om zelf hun toekomst vorm te geven. Alles was perfect geregeld door VSO. 

Ter voorbereiding volgde ik diverse trainingen en tijdens mijn verblijf werd ik begeleid door VSO Nederland en het landenkantoor in Ethiopië. Er was altijd een vangnet. Een prettig idee als je aan de andere kant van de wereld bent!

Groeten,

Roland Heeling

PS. Wil je ook voor VSO werken in Afrika of Azië? VSO zoekt een ICT-er voor in Papoea-Nieuw-Guinea zie https://www.vso.nl/werkeninpng