Tv meubel hangend
Beeld: Tv-meubels.nl

Partnerbericht

Zo is je tv meubel zo duurzaam mogelijk

Om maar gelijk met de (kast)deur in huis te vallen; een tv en bijpassend meubel zijn niet de meest duurzame items in je woning. Tegelijk is een tv meubel bijna niet uit het kamer interieur weg te denken. Heb je een plek nodig voor je tv? Zo doe je dit zo duurzaam mogelijk.v

Tweedehands tv meubels

Er zijn tegenwoordig zoveel platformen waar je terecht kunt voor tweedehands tv meubels. Met een beetje speurwerk of geluk, kom je net die perfecte voor jouw woonkamer tegen. Kijk online op websites zoals Marktplaats of maak een leuk uitje van kringloop bezoekjes. Wel zo duurzaam.

Is je tv meubel kapot? Dan kun je kijken of je ‘m kunt repareren. Wanneer die niet meer bij je interieur past, kom je met een likje verf al een heel eind. Of wellicht heb je nog een andere kast staan dat je als tv meubel kunt gebruiken. Niet alleen beter voor het milieu, ook voor je bankrekening.

Zelf een tv meubel maken

Een beetje doe-het-zelver lukt het prima zelf een tv meubel te maken. Om hierbij het milieu zo veel mogelijk te besparen zijn er twee belangrijke aandachtspunten.

Houtsoort

Let ten eerste het soort hout dat je gebruikt. Onbewerkt MDF bijvoorbeeld. Zorg er wel voor dat de platen genoeg ondersteuning krijgen. Bij te zware belasting zakt de plank anders door en krijg je deze niet meer recht. Volgens Milieu Centraal zijn vuren en grenen de zachte houtsoorten. Deze komen van bomen die snel groeien. De opbrengst per hectare is daardoor hoger en er is minder land voor nodig.

Kies in ieder geval altijd voor hout met een FSC en PEFC-keurmerk. Hierdoor weet je zeker dat het om een verantwoorde houtkap gaat waarbij de bossen worden beschermd. Tropisch hout is de minst duurzame optie.

Afwerking

Ook kun je met de keuze voor afwerking een positief verschil maken op de milieu impact. Zoals bijvoorbeeld door het gebruik van ecologische verf en producten zonder giftige oplosmiddelen. Voor de behandeling en verzorging zijn er producten verkrijgbaar op basis van natuurlijke oliën en wassen.

Karton

Voor de pure minimalisten onder ons; wel eens aan karton gedacht? Duurzamer kun je het niet verzinnen! Karton is super stevig materiaal en geeft je woonkamer een unieke look. Op het internet zijn tal van voorbeelden en instructies te vinden van hoe je zo’n kartonnen meubel in elkaar zet.

Zwevende tv meubels

Wanneer je op zoek bent naar een plek voor je tv, kun je tegenwoordig ook kiezen voor een tv meubel hangend. Dit is een zwevend model met als grootste voordeel dat je zelf kunt bepalen hoe hoog de tv komt te staan. Daarbij is die perfect geschikt voor kleine ruimtes. De tv de deur uit? Dan gebruik je ‘m net zo makkelijk als (boeken)kast. Wanneer je kiest voor een variant van kwalitatief eiken, kan die zeker tientallen jaren mee. En hoe langer een meubel mee gaat, des te duurzamer die is!