Partnerbericht

Zo belangrijk is het verduurzamen van je woning

De opwarming van de aarde is een probleem dat niet te negeren valt. Om de CO2-uitstoot te verminderen en het milieu te beschermen, is het belangrijk om je woning te verduurzamen. Dit kan op verschillende manieren. Het verduurzamen van je woning zorgt niet alleen voor een betere wereld, maar kan ook voordelen hebben voor je portemonnee en wooncomfort. Waar we vaak direct denken dat we een enorme investering moeten doen, kun je ook met een aantal kleine aanpassingen direct bijdragen aan een schoner en beter milieu en daarmee dus ook direct besparen op je maandelijkse vaste lasten. Hoe je dit doet, vertellen we je nu.

Je woning isoleren

Een belangrijk onderdeel van verduurzamen is het isoleren van je woning. Hierdoor houd je warmte beter binnen en blijft het in de zomer koeler in huis. Een manier om je woning goed te isoleren is door de wanden te laten stucen door een stukadoor. Het stucen van de wanden zorgt voor een gladde en egale afwerking, maar heeft ook als voordeel dat het isolerend werkt. Hierdoor houd je de warmte langer binnen en de kou beter buiten, wat weer resulteert in minder energieverbruik en lagere energiekosten. Uiteraard is het daadwerkelijk isoleren van de spouw een veel doelgerichte manier van isolatie, maar wanneer je toch voornemens bent de wanden te gaan stucen, dan is dit een mooie bijkomstigheid. Naast het stucen van de wanden zijn er nog meer opties om je woning te verduurzamen. Zo kun je denken aan het plaatsen van isolerend glas, het aanbrengen van vloerisolatie, het installeren van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen. Het verduurzamen van je woning kan een flinke investering zijn, maar op de lange termijn zal het zichzelf terugbetalen in de vorm van lagere energiekosten en een comfortabeler leefklimaat.

Verlaag je uitstoot door zonnepanelen

Wat veel mensen niet weten, is dat een deel van de energie die we gebruiken, ook vandaag de dag nog altijd op verschillende manieren wordt opgewekt. Waar veel aanbieders pretenderen de opbrengst te halen uit wind- en zonneparken, is dit lang niet altijd het geval. Kies je ervoor om te investeren in zonnepanelen, dan levert je dit allereerst een beter rendement op, dan wanneer je je geld op je bank laat staan en zorg je er ook voor dat de uitstoot van CO2 wordt verminderd. Gemiddeld genomen duurt het tussen de 7 en 9 jaar voordat je de volledige investering hebt terugverdiend. Vanaf dat moment heb je vrijwel gratis elektriciteit.

Zorg dat je naden en kieren dicht

Een eenvoudige manier om direct zelf aan de slag te gaan met het verduurzamen van je woning, is door de naden en kieren te dichten. Te vaak zien we namelijk dat bijvoorbeeld bij de deur een enorme kier zit, waardoor de kou eenvoudig naar binnen kan en de warmte naar buiten. Je kunt je dus wel voorstellen wat dit doet met de energiekosten iedere maand. Je zult merken dat wanneer je kritisch door je huis loopt en dit direct aanpakt, het je al snel tot wel 10 procent kan schelen op je maandelijkse energienota.