Partnerbericht

Yoyo, Laddu, Sanga en Daxi voor het eerst in Nederland: Op Dick Bruna’s stijl geïnspireerde characters voor jonge kinderen in verre landen

In Nederland is elk kind groot geworden met de tekeningen van Dick Bruna. Intelligent en eenvoudig. Het zijn belangrijke figuren in de eerste jaren van onze ontwikkeling en daarnaast inmiddels ook iconen in de designwereld. Sociale innovatiestudio Butterfly Works zag in Bruna’s design legacy een kans voor een internationale bijdrage aan de ontwikkeling van jonge kinderen. Samen met Mercis, beheerders van Bruna’s erfgoed, zetten zij Play and Learn with Miffy op.

Door het project Play and Learn with Miffy kennen inmiddels vier landen in drie continenten hun eigen homemade characters, geïnspireerd door de stijl en werkwijze van Dick Bruna: Yoyo in Venezuela, Laddu in Pakistan, Sanga in Oeganda en sinds kort Daxi in China. Elk character is ontworpen in co-creatie met lokale illustratoren; elk verhaal is geschreven door lokale schrijvers; om met boekjes, campagnes en educatiemateriaal in elk land bij te dragen aan de vroege ontwikkeling van kinderen.

Op 14 oktober geeft design manager Merel Sas (Butterfly Works) een lezing op de Hands On! conferentie in Amsterdam. Voor het eerst worden de vier characters en het achterliggende verhaal in Nederland gepresenteerd.

Play and Learn with Miffy
Kernidee is om de design legacy van eenvoud en intelligent gebruik van tekst en beeld, doelbewust in te zetten voor de vroege ontwikkeling van kinderen wereldwijd. Bruna’s stijl wordt overgedragen in een ontwerpproces dat volledig is gericht op de lokale cultuur en context. In twee weken ontwerpt een lokaal creatief team, onder art direction van Butterfly Works, het nieuwe figuurtje, zijn omgeving, de ouders, en schrijven het verhaal voor een eerste boekje. Het character is altijd op maat. Sanga in Oeganda is bijvoorbeeld een olifantje, het lievelingsdier van de kinderen daar, en dat wordt geassocieerd met gezinsleven. Kinderen herkennen zich in de verhalen omdat deze gebaseerd zijn op hun eigen leefwereld, en dat is nodig om het figuurtje in te kunnen zetten voor early child development.

Met een sociale partner wordt naast het boekje educatiemateriaal ontwikkeld – met het figuurtje in de hoofdrol. Ook dit is maatwerk voor de lokale context. In Pakistan is bijvoorbeeld een campagne over persoonlijke hygiëne opgezet in de overstromingsgebieden, met posters over handen wassen en een kinderliedje om het aan te leren. Een commerciële partner wordt aangehaakt om inkomsten te genereren en het project financieel te ondersteunen.

Lezing
De collectie met characters en verhalen uit de vier landen geeft een mooi inzicht in verschillende culturen, uitgedrukt in de eenvoud en de kracht van de Bruna-stijl. Bovendien laat het zien wat de potentie is van slim design: kinderen raken geboeid en doen simpele maar belangrijke lessen op. Design manager Merel Sas geeft hierover een lezing op Hands on!, de internationale conferentie van kindermusea.

Lezing: 14 oktober 15.30; in het Nemo, Amsterdam, tijdens de Hands On! conferentie. Kaarten hiervoor zijn nog beschikbaar:www.hands-on-international.net. Er zijn ook nog plaatsen op de perslijst, neem contact op met Merel Sas: merel.sas@butterflyworks.org

Butterfly Works
Butterfly Works is een sociale-innovatiestudio die internationale educatie- en communicatieprojecten ontwikkelt in opkomende economieën. Inmiddels meer dan vijftien jaar, in meer dan 20 landen.

Mercis
Mercis bewaakt wereldwijd de auteursrechten en filosofie van Dick Bruna en beheert al zijn zakelijke belangen.

Lezing: www.hands-on-international.net/events/lectures3
Project: www.playandlearnwithmiffy.com
Dick Bruna en nijntje: www.nijntje.nl
Initiator: www.butterflyworks.org

Info: Butterfly Works, Merel Sas, merel.sas@butterflyworks.org