Partnerbericht

Yente seminars in Peru succesvol

Media-aandacht
Het seminar in Lima begon meteen goed met de opening door de ‘first lady’ van Peru, mevrouw Nadine Heredia. Een charmante vrouw met hart voor de armere bevolking van Peru, waar zij graag iets voor wil betekenen, en in het bijzonder voor vrouwen die zij bewondert voor hun niet aflatende strijd om het dagelijks bestaan. Daarnaast ook toespraken van de voormalige president van ADEX, de minister van buitenlandse handel, de Nederlandse ambassadeur en natuurlijk Yente. Deze spetterende opening zorgde voor de nodige media-aandacht in de kranten, op de radio en vooral op televisie, en heeft vrouwelijk ondernemerschap goed in the picture gezet! Foto’s en video’s zijn te bewonderen op Yentes facebookpagina http://www.facebook.com/pages/Yente/100260653355422?ref=ts

Inspirerende toespraken
Zowel in Lima als in Arequipa waren er presentaties van onderneemsters die op indrukwekkende manier het verschil maken. Zoals het verhaal van Albina Ruiz, afkomstig uit een plattelandsgebied, die ging studeren in Lima en daar geraakt werd door de mensen die op de vuilnisbelt werken. Nu is ze directeur van Ciudad Saludable (www.ciudadsaludable.org), een echte sociale onderneming die bedrijfsmatig werkt, ten dienste van de vuilverzamelaars. Ciudad Saludable heeft inmiddels vele, zelfs internationale prijzen gewonnen voor haar sociaal ondernemerschap en is haar vleugels aan het uitslaan naar Azië en Afrika. Albina kreeg een staande ovatie van de zaal!

Ook de Boliviaanse Sonia Gallardo maakte indruk. Jaren geleden had zij een goede baan had bij een bank in Los Angeles, maar voelde dat dat toch niet was wat ze moest doen. Ze dacht terug aan haar jeugd, waarin ze altijd veel haakte en dat bracht haar op het idee om ‘Knitting Peace’ (www.knittingpeace.blogspot.com) op te richten, dat kleding laat breien en haken door gevangenen in Bolivia en die vervolgens succesvol verkoopt in met name de Verenigde Staten.

Kennisoverdracht en fast track networking
Daarnaast waren er ook presentaties en workshops over zaken als bedrijfsplannen schrijven, marketing, het gebruik van internet, strategie, exporteren naar Europa, het verkrijgen van krediet, etc. Deze presentaties en workshops waren zeer populair bij de deelnemers, wat aangeeft dat er een grote behoefte is aan meer kennis over bedrijfsvoering.

Ook de fast track networking sessies waren onderdeel van het programma, een gestructureerde vorm van informatie delen. In een overvolle zaal werden enthousiast tips, adviezen en visitekaartjes uitgewisseld.

Internationale deelnemers uit Bolivia, Kenia en Nederland
Dankzij een bijdrage van alliantiepartner ICCO konden 20 vrouwen uit Bolivia deelnemen aan het evenement in Arequipa. Het was opvallend dat er bij deze groep vrij veel vrouwelijke ondernemers waren met goede kennis en aansluiting op de exportmarkt, en relatief veel ondernemers die diensten aanboden als grafische vormgeving en productontwerp. Een mooie aanvulling op het deelnemersveld uit Peru.

Daarnaast nam ook Eunice Onyango, de Keniaanse coördinator van het Yente-programma deel aan de seminars. Ze concludeerde dat de onderneemsters uit Peru en Bolivia aanzienlijk verder zijn met hun productontwerp en aansluiting bij exportmarkten en dat de onderneemsters in Kenia daarvan kunnen leren. Op haar beurt kon zij de onderneemsters uit Peru en Bolivia veel vertellen over het opzetten en coördineren van een netwerk van vrouwelijke ondernemers, aangezien zij daar afgelopen jaar veel successen mee heeft geboekt.

Naast onze driekoppige Yente-vertegenwoordiging vanuit Nederland waren er ook twee Nederlandse onderneemsters aanwezig bij het evenement in Lima. Anika van der Kevie, die in Cusco woont en daar jongeren opleidt, en Elva de Bruin, die binnenkort in Amsterdam haar winkel opent waar urban fashion te koop zal zijn, gemaakt in Peru (en andere Latijns-Amerikaanse landen).

Oude bekenden
Tijdens de seminars in Arequipa en Lima hebben we een aantal ondernemers teruggezien die deelnamen aan de inkomende missie naar Nederland in 2009 en 2010. Wat een groei hebben zij doorgemaakt! Zo heeft Maria del Pilar Betalleluz van Native & Natural (www.nativeandnatural.com) niet alleen haar markt in Peru uitgebreid, maar ook in Europa, dankzij het bezoek aan de voedingsbeurs in Keulen dat Yente in 2009 voor haar georganiseerd had. Rocio Mantilla van Plateria Rocio (www.plateriarocio.com) heeft naar aanleiding van haar bezoek aan Nederland besloten haar kennis over zilverbewerking te delen met andere onderneemsters in heel Peru. En Dalila Gamarra van Inka Traditions (www.inkatraditions.com) exporteert naar Nederland, dankzij haar door Yente georganiseerde deelname aan de ETFAM-beurs in 2010 in Eindhoven. Dalila en haar man Cesar hebben tijdens ons bezoek niet alleen hun showroom laten zien maar ook een vrouwentextielgroep waar ze werkelijk alles van foto’s kunnen namaken. Dalila is van oorsprong sociaal werkster en kwam op een gegeven moment tot het inzicht dat ze vrouwen het best kon helpen door hun producten te verkopen. En dat doet ze met verve.

En volgend jaar?
Onze partner in Bolivia, Nuevo Norte, heeft aangegeven dat zij graag volgend jaar aan de beurt zijn met het organiseren van een vergelijkbaar evenement. Zij willen de focus dan leggen op het bij elkaar brengen van onderneemsters die producten maken en onderneemsters die diensten leveren. We houden je op de hoogte!