Fruitproducenten in ontwikkelingslanden raken in de knel door dalende prijzen en de eisen van supermarkten en inkopers. Die willen producten voor een lage prijs, in de juiste kwaliteit, in grote hoeveelheden en gedurende het hele jaar. Onder druk van deze eisen en de daarmee gepaard gaande kosten dreigen (met name kleine) producenten uitgesloten te raken van de exportmarkt en verslechteren ook de arbeidsomstandigheden van de werknemers op grote plantages. Aan de andere kant nemen enkele supermarkten wel initiatieven tot het inkopen van fruit voor een eerlijke prijs en kan een toenemende vraag naar eerlijk fruit kansen bieden, ook voor kleine producenten.

 

Centrale vragen van de avond zijn: Wat zijn de kansen voor armoedebestrijding en duurzaamheid in de fruitsector, met name voor de kleine producenten? Wat kunnen consumenten, bedrijfsleven en overheden hierin betekenen? En waar liggen de prioriteiten tot handelen? Deskundigen uit de sector en vertegenwoordigers van bedrijfsleven, consumenten en overheid gaan hierover in discussie met het publiek.

 

Als achtergrond voor het debat wordt een studie van SOMO gebruikt, waarvan in juni 2006 een update verscheen: "Who reaps the fruit, critical issues in the Fresh Fruit and Vegetable Chain"  en licht ICCO haar werk met kleine producenten toe.

 

Organisatie: ICCO en SOMO

Toegang: gratis (wel graag reserveren)

Reserveren: communication@somo.nl, 020 639 1291

Meer informatie: www.icco.nl, www.somo.nl

Downloaden rapport SOMO: http://www.somo.nl/html/paginas/pdf/FFV_2006_NL.pdf

www.icco.nl

www.somo.nl

 

somo

SOMO

SOMO is een onafhankelijke not-for-profit onderzoeks- en netwerkorganisatie. SOMO richt zich op duurzame ontwikkeling, zowel sociaal, …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer