Partnerbericht

White Band Day III: Maak het Waar, Eerlijke Handel Nu

Het WTO-debat

Drie dagen voor de start van de WTO-top in Hongkong willen de debatdeelnemers zich verdiepen in de mogelijkheden om middels eerlijke handel de armoedeproblematiek aan te pakken. Onder voorzitterschap van Wouke van Scherrenburg belichten de genodigden, zoals politici, journalisten en spraakmakende Nederlanders, onder meer de internationale handelsverhoudingen, worden nieuwe visies gepresenteerd op eerlijke handel (met of zonder WTO) en wordt de politiek aangesproken op haar mogelijkheden om de armoedeproblematiek aan te pakken via eerlijke handel. De organisatoren hopen dat de bijeenkomst inspireert om het onderwerp stevig onder de aandacht te houden.

Opzet van het podiumprogramma:

*          Een film over WTO en handel

*          Stem uit het Zuiden door Howard Nicholas uit Sri Lanka

*          Visies op (eerlijke) wereldhandel door Joseph Francois (prof. of economics,

            Erasmus Universiteit Rotterdam)

*          Een column door Vincent Bijlo

*          Debat tussen topambtenaar Otto Genee (gevraagd) en Kees Vendrik of Arie van 

           den Brand (beiden Groen Links)

 

Eerlijk dancefeest

In Nederland organiseren Platform Millenniumdoelen en de Coalitie voor Eerlijke Handel naast het debat ook een eerlijk dancefeest vanaf 22:00 uur in Babel, Utrecht. Van buiten krijgt Babel een grote witte band en binnen is het programma een mix van dance, 'eerlijke film, eerlijke hapjes en drankjes' en onverwacht(e) eerlijke acts. Internationaal en in Nederland vindt daarnaast een keur aan eerlijke activiteiten plaats. Zo worden bijvoorbeeld witte bandjes, het symbool tegen armoede, uitgereikt aan alle Bløf-concertgangers van 9 en 10 december. En onder andere FNV, VNG, gemeenten en kerken hangen witte banieren aan hun gebouwen. (Meer witte activiteiten zijn te vinden op www.maakhetwaar.nl.)

 

Millenniumdoelen

In 2005 staan internationaal drie dagen centraal: 1 juli, 10 september en 10 december. Dat zijn de White Band Days. De White Band Days zijn gepland vlak voor drie belangrijke internationale vergaderingen: de G8 in juli, de VN-top in september en de WTO-top van 13 -18 december in Hongkong. Bedoeld om regeringen over de hele wereld te houden aan hun belofte de millenniumdoelen waar te maken. White Band Day 3 staat in het teken van eerlijke handel.