Vrouwen, kinderen en migranten
Het onderzoek van het CNV richt zich op huishoudelijk werkers in landen waar het CNV contact heeft met vakbondsorganisaties ter plekke. Ook is de situatie in Nederland bekeken. Huishoudelijk werkers zijn een zeer kwetsbare groep. Het zijn bijna uitsluitend vrouwen. Vrouwen die grotendeels zelfs nog kinderen zijn en migranten. Ze zijn extra kwetsbaar omdat zij hun werk in particuliere huishoudens doen. Daardoor zijn zij vaak geïsoleerd en moeilijk bereikbaar

Slechte arbeidsomstandigheden
Erkenning en waardering van huishoudelijk werk als regulier werk ontbreekt zowel in wetgeving als op sociaal vlak. Dat is de basis voor dit wereldwijde probleem. Huishoudelijk werkers hebben minder rechten dan andere werknemers. Bovendien zijn zij nauwelijks georganiseerd in vakbonden of maatschappelijke organisaties. In de praktijk kampt deze groep werkers met veel problemen op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Omstandigheden in Nederland niet beter
In veel ontwikkelingslanden verdienen huishoudelijk werkers minder dan de helft van het minimumloon. Vaak is de werkster de eerste in een huishouden die opstaat en de laatste die gaat slapen. "Uiteindelijk bleek dat de arbeidsomstandigheden van huishoudelijk werkers in Nederland vaak niet beter zijn dan die van werkers in derde wereld landen. In Nederland zijn ongeveer 240.000 illegale huishoudelijk werkers actief. Zij hebben een extra moeilijke en kwetsbare positie," zegt René Paas, voorzitter van het CNV. Een probleem dat wereldwijd, maar zeker ook in Nederland geldt, is een gebrek aan sociale zekerheid.

Wat doet het CNV internationaal?
Het CNV dringt er bij overheden in andere landen op aan om rechten voor huishoudelijk werkers in wetten vast te leggen en te waarborgen. CNV Internationaal zal ook een speciaal fonds oprichten. Dat biedt vakbondsorganisaties in ontwikkelingslanden middelen om nieuwe projecten te starten speciaal voor huishoudelijk werkers.

En wat doet het CNV in Nederland?
Daarnaast vraagt het CNV de Nederlandse overheid om nogmaals kritisch te kijken naar de nieuwe regeling 'Dienstverlening aan huis'. Het CNV pleit voor een regeling waarbij het voor werkgever en werknemer aantrekkelijk wordt om formeel huishoudelijk werk te doen. De CNV BedrijvenBond zal bovendien een nieuwe ledengroep oprichten voor zelfstandige huishoudelijke werkers. En die is ook open voor illegale werkers.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer