De Vishal presenteert twee uiteenlopende fotografische visies op de hedendaagse vrouw, niet voor niets te zien rond Wereld Vrouwen Dag (8 maart).

Het project Trotse moeders van fotograaf Marisa Beretta (1969) is ontstaan na de moord op Theo van Gogh. Onder het motto 'Iedereen wil het beste voor zijn kind' heeft zij in en rond Haarlem moeders van Marokkaanse en Turkse, maar ook andere afkomst met hun kinderen geportretteerd.

Ook fotograaf Jaap Pop (1941) heeft 'zijn' vrouwen met een grote diversiteit aan etnische achtergronden gefotografeerd. Hij deed dat in of buiten de stad waar hij nog even burgemeester van is, vanuit zijn eigen netwerk en overwegend in zijn vrije tijd.

Twee visies, de een maatschappelijk betrokken, de ander niet minder betrokken maar vanuit een brede blik op de maatschappij in al haar geledingen. Pop publiceerde zijn portretfoto's in het boek Vrouwen van Haarlem dat december 2005 uitkwam. Dit boek, waarvan een gedeelte van de opbrengst bestemd is voor de Haarlemse zustergemeente Mutare, is te koop aan de balie van De Vishal à 12,95 euro.

Vanaf eind  januari gaan de Pabostudenten, Eva Verhaart en Gery Verlinden, stage lopen aan het Teachers' College Mary Mount in Mutare. Daar zullen ze het onderwijsproject A trip to Haarlem verder ontwikkelen met de partners in Mutare.

De expositietitel 'Wereldvrouwen' moet gelezen worden vanuit de verschillende betekenislagen van het woord. Vrouwen afkomstig uit allerlei delen van de wereld of vrouwen geboren uit vrouwen afkomstig van overal uit de wereld. Maar altijd vrouwen van de wereld – prachtvrouwen. Om meer dan een reden.

 

 

Marisa Beretta

 

Na haar afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunst richtte Marisa Beretta zich aanvankelijk op de beeldende kunst, maar het in opdracht fotograferen nam al snel een steeds grotere plaats in. Na in Arnhem als freelance fotograaf gewerkt te hebben, trad zij in dienst bij United Photos De Boer te Haarlem. In 2002 vestigde zij zich als zelfstandig fotograaf. Beretta werkt voornamelijk digitaal.

Voor haar project Trotse Moeders fotografeerde Beretta in totaal 28 moeders van diverse etnische afkomst. Zelf sinds kort voor de tweede keer moeder vroeg zij zich na de moord op Van Gogh en de daaropvolgende gebeurtenissen vanuit een universeel moedergevoel af in wat voor wereld haar kinderen terechtkomen. Tegelijkertijd bedacht ze zich dat moslimmoeders deze angst nog sterker moeten ervaren. Beretta wil de trots van de vrouwen en de onschuld van de kinderen tonen. Door de moeders en kinderen telkens voor hun huis te portretteren maakt zij gebruik van de kracht van de herhaling. Door hen frontaal te fotograferen, drukken zij zonder woorden 'Dit zijn wij' uit.

 

Jaap Pop

 

Jaap Pop is amateur-fotograaf en fotografeert al vanaf zijn veertiende jaar, zowel digitaal als anoloog. Zijn eerste fotoboek Vrouwen van Haarlem begon als grapje. Naast vrouwen uit allerlei lagen van de bevolking staan er grootheden in als judoka Claudia Zwiers, zangeres/presentatrice Leoni Jansen, zangeres Josee Koning en violiste Suzanne Groot.

In 2003 was een nummer van het bulletin van Haarlem Promotie gewijd aan Haarlemse topvrouwen. In zijn hoedanigheid als burgemeester van Haarlem refereerde Jaap Pop in zijn vaste column aan het beroemde boek Vrouwen van Parijs van André Maurois en fotograaf Nico Jesse uit 1954. Een dergelijk boek maar dan 'Vrouwen van Haarlem' droomde hij zich hardop in het artikel, dat hij -met een knipoog- besloot met: 'Wie weet meldt zich een uitgever. Ik heb al een fototoestel.'

Ronald Straatman, directeur van de Haarlemse drukkerij Excelsior, pakte de handschoen op. Zijn bedrijf maakt jaarlijks een boek als bijzondere proeve van bekwaamheid.

De meeste vrouwen die Pop in zijn column noemde, staan afgebeeld in het boek. In de inleiding van Vrouwen van Haarlem benadrukt hij dat zijn selectie van veertig uit de bijna 76.000 vrouwen die Haarlem telt vanzelfsprekend willekeurig is.

Een selectie van deze fotoportretten zal te zien zijn in de tentoonstelling, aangevuld met andere wereldvrouwen die Pop in de afgelopen jaren in of buiten functie fotografeerde.

 

De Vishal:                                                     Grote Markt 20, 2011 RD Haarlem

                                                                       T 023-5326856, E vishal@zonnet.nl

                                                                       

www.devishal.nl

www.haarlem-mutare.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer