Partnerbericht

Welke vloermaterialen zijn milieuvriendelijk?

Als het op vloeren aankomt, zijn er veel opties voor elke stijl en elk budget. Maar hoe milieuvriendelijk zijn traditionele vloeropties precies? Er zijn tegenwoordig veel milieuvriendelijke vloeropties beschikbaar, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wil je meer informatie over deze vloermaterialen zodat je een goede keuze kunt maken als je een bestelling plaatst op Coatingvloer? Hieronder lees je meer over de milieuvriendelijkste vloeren!

Kurk

Kurk wordt in de kledingindustrie gebruikt als duurzame stof, dus het spreekt voor zich dat je het ook als milieuvriendelijke vloer kunt gebruiken. Milieuvriendelijke kurkvloeren worden erg populair voor groene gebouwen. De kurkeik wordt geoogst zonder de boom te beschadigen, dus het is een volledig hernieuwbare grondstof. Het is brandwerend, antimicrobieel en kan zelfs insecten afstoten, waardoor het een uitstekende optie is voor mensen met allergieën. Kurkvloeren zijn zeer comfortabel om op te lopen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor slaapkamers en woonkamers. Kurk is niet zo duurzaam als sommige andere vloeropties, dus misschien wil je er twee keer over nadenken om het te gebruiken voor gebieden met veel verkeer.

Bamboe

Bamboe is een fantastische milieuvriendelijke vloeroptie omdat het zo duurzaam is. Het groeit snel (volgroeid in ongeveer vijf jaar…vergeleken met meer dan 20 jaar voor de meeste bomen) en vereist geen chemicaliën of pesticiden om te gedijen. Bamboe vloeren zijn ongelooflijk duurzaam, waardoor het een uitstekende keuze is voor ruimtes met veel verkeer. Het is ook van nature antibacterieel, waardoor het ideaal is voor keukens en badkamers. Gecertificeerd duurzaam bamboe vinden is niet altijd makkelijk, maar het is de extra moeite waard om een duurzaam product te vinden.

Beton

Beton is tegenwoordig een trendy vloerkeuze, en terecht. Het is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en stijlvol (vooral als het gepolijst is tot een glanzende afwerking). Beton is een natuurproduct gemaakt van kalksteen, zand en water. Het heeft een kleine ecologische voetafdruk. Betonnen vloeren kunnen de luchtkwaliteit binnenshuis helpen verbeteren, omdat ze verontreinigende stoffen en gifstoffen absorberen.

Linoleum

Linoleum is een ‘old school’ vloeroptie die vaak over het hoofd wordt gezien, maar het is eigenlijk heel milieuvriendelijk. Het is gemaakt van biologisch afbreekbare materialen zoals lijnolie, kurkstof, dennenhars en houtmeel. Linoleum is ook duurzaam, gemakkelijk schoon te maken, waterbestendig en brandvertragend, waardoor het een uitstekende keuze is voor drukke gezinnen die op zoek zijn naar veilige, onderhoudsarme vloeren.

Naaldhout

Zachthouten vloeren zijn een fantastische milieuvriendelijke keuze omdat ze gemaakt zijn van hernieuwbaar hout. Grenen is verreweg de meest populaire keuze voor zachthouten vloeren. Het is relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden, waardoor het een populaire keuze is voor veel huiseigenaren. Naaldhout is niet zo duurzaam als sommige van de andere opties in dit artikel, dus het is misschien niet de beste keuze als je drukbezochte ruimtes in je huis hebt.

Leer

De constructie van een leren vloer is vergelijkbaar met die van gemanipuleerd hardhout. Echter, in plaats van dat de toplaag van hardhout is, wordt er behandeld en beschermd leer gebruikt. Leren vloeren voelen vaak warm en zacht aan en hebben uitstekende geluiddempende eigenschappen. Wil een leren vloer milieuvriendelijk zijn, dan moet deze gemaakt zijn van gerecycled of deadstock-leer. Deadstock-leer is splinternieuw leer dat overblijft na het vervaardigen van een ander product (bijvoorbeeld een leren bank) dat anders in de prullenbak zou belanden.