Partnerbericht

Weddenschap CNV Jongeren en Zalm op Festival Mundial

Op het festival verkopen vrijwilligers van CNV Jongeren beide dagen eerlijke euro's aan de bezoekers. De vrijwilligers van CNV Internationaal zijn met name actief met de verkoop van eerlijke euro's aan de bezoekers op het CNV-plein. In ruil krijgen ze gratis een 'eerlijke' kop koffie van het CNV en kunnen ze ondertussen genieten van salsa- of djembeworkshops of van de verschillende wereldbands op het Bazaar podium.

Voor het maken van de eurobiljetten koopt de Nederlandse overheid oneerlijke katoen op de wereldmarkt. Als gevolg van – vooral Amerikaanse katoensubsidies – is er veel overproductie die op de wereldmarkt gedumpt wordt. De katoenprijs is hierdoor zo laag, dat boeren in ontwikkelingslanden niet voldoende inkomen verdienen om van te leven. Ons eurobiljet draagt hiermee bij aan het instandhouden van oneerlijke kansen en armoede van katoenboeren. "De Nederlandse overheid wil solidair zijn met de armen wereldwijd. Dit kan. Het alternatief is simpel en haalbaar: koop de katoen voor een eerlijke prijs direct bij de katoenboeren in de derde wereld". Het is fantastisch dat Zalm deze handschoen oppakt en de weddenschap met ons aangaat", legt Blokland uit.

'De euro stinkt' is een initiatief van ICCO, Solidaridad, CNV Internationaal en CNV Jongeren en wordt uitgevoerd door CNV Jongeren.

Voor nadere informatie:

Marjan Heuving, persvoorlichter CNV, 06 517 23 353

www.eurostinkt.nl

www.cnvinternationaal.nl