Partnerbericht

Webcast: 10 jaar oorlog in Syrië

Het jaar 2021 markeert een decennium van conflict. Geweld, ontheemding en humanitaire nood blijven toenemen. 90% van de bevolking leeft onder de armoedegrens; 1 op de 2 Syriërs is ontheemd geraakt. Hoe hebben de afgelopen 10 jaar zich ontwikkeld? Op 15 maart praten wij je bij in onze webcast.​​​​​​​

Tien jaar oorlog in Syrië heeft ervoor gezorgd dat 13,1 miljoen mensen hulp nodig hebben. Meer dan de helft van de bevolking is gevlucht: 6,6 miljoen mensen hebben hun toevlucht gezocht in de regio en daarbuiten. Nog eens 6,1 miljoen mensen zijn op de vlucht in eigen land. De overgrote meerderheid van de Syriërs leeft in armoede.

Aanvallen op hulpverleners, burgers, huizen en ziekenhuizen komen veel voor. De helft van de gezondheidsfaciliteiten is niet meer of slechts voor een deel functioneel, waardoor het vermogen van Syriërs om corona het hoofd te bieden, wordt ondermijnd.

Hoe hebben de afgelopen 10 jaar zich ontwikkeld? En hoe is de situatie op dit moment? Op maandag 15 maart praten wij je bij in onze webcast.​​​​​​​

Sprekers:

  • Ali Aljasem (31) vluchtte met zijn vrouw van Syrië naar Nederland. In Aleppo was Ali leraar Engels, nu onderzoekt hij aan de Universiteit van Utrecht het conflict in zijn land. Ali zal dieper ingaan op de huidige situatie in Syrië en hoe activistisch de bevolking nog steeds is.
  • Ester van den Berg vertelt wat onze hulpverlening voor Syrische vluchtelingen precies inhoudt, Ester is als Programmamedewerker bij Stichting Vluchteling gespecialiseerd in het Midden-Oosten.
  • Dilshad Mamo (18) vluchtte als 10-jarige jongen via Turkije naar Nederland. Dilshad vertelt ons zijn persoonlijke verhaal.

Verder bijdragen van:

  • Sinan Can (43) is journalist en documentairemaker en maakt al tien jaar reportages in verre en gevaarlijke landen. Sinan vertelt over de landen die hij bezocht en beschrijft de achtergrond en de geschiedenis van het Syrische regime.
  • Claudia Oriolo werkt als Head of Mission bij onze partner Intersos in Syrië. Daarnaast spreekt Hamoude Kibik vanuit de Syrische stad Aleppo over de zorgelijke situatie in zijn land.

 

MELD JE VANDAAG NOG AAN