Partnerbericht

We hebben vijf jaar om dit voor elkaar te krijgen

CARE International is gematigd optimistisch over de uitkomsten van de top. Robert Glasser, Secretaris Generaal van CARE International benadrukt dat de internationale gemeenschap nu ook haar afspraken moet nakomen: "Voor mensen die in armoede leven, die iedere dag moeten vechten om weer eten te vinden, is 2015 erg dichtbij. Zij hebben het recht te vragen of hun leven er over vijf jaar anders uit zal zien," stelde Glasser in New York. "We hebben reden om aan te nemen dat er sprake zal zijn van een verbetering. Maar het is onze taak om overheden op hun verantwoordelijkheden aan te spreken, en ervoor te zorgen dat het niet bij alleen woorden blijft. Jaarlijkse rapportage is een goede stap voorwaarts om donoren op hun verantwoordelijkheden te kunnen aanspreken, maar we moeten voor ogen houden dat de strijd om deze doelen te bereiken niet eens per jaar wordt gestreden, of alleen op een speciale top: het is de dagelijkse praktijk in arme samenlevingen overal ter wereld."

Op woensdag hield VN Secretaris Generaal Ban Ki-Moon een historisch pleidooi. Hij riep overheden, hulporganisaties, het bedrijfsleven en andere belanghebbenden op 40 miljard dollar beschikbaar te stellen om in het bijzonder te werken aan de gezondheid van kinderen en van moeders. Deze twee doelen blijven het meest achter, reden voor een aantal NGO’s om hier 5 miljard dollar voor te reserveren. CARE maakte eerder al bekend hier 1,8 miljard dollar voor vrij te maken.

Robert Glasser benadrukt dat de wereldleiders die tijdens deze top aanwezig waren nu niet af moeten wachten. Er moet directe actie volgen om de gemaakte afspraken ook in de praktijk gestalte te geven. "Deze week was een positieve herinnering dat de doelen gehaald kunnen worden als we ons en onze middelen allemaal ten dienste stellen van dat ene doel,"stelde Glasser. "Maar het is ook een herinnering aan het feit dat de klok doortikt. We hebben vijf jaar om dit voor elkaar te krijgen."

 

meer www.carenederland.nl