Partnerbericht

Wat zijn de voor- en nadelen van draagbare zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn al jarenlang een hot topic in Nederland. Sterker nog, het is één van de meest gebruikte manieren om groene energie op te wekken in ons land. Diverse energieleveranciers, waaronder Pure Energie, gebruiken zelf al zonnepanelen om duurzame energie te creëren. Zo kun je dus als klant gebruik maken van groene energie uit Nederland. Natuurlijk kun je zelf ook aan de slag met het opwekken van duurzame energie, wat onder meer kan met zonnepanelen die je kunt dragen. Deze exemplaren kun je dus verplaatsen, dit is natuurlijk niet mogelijk met de panelen op iemands dak.

Hoe werken mobiele zonnepanelen?
In principe werken draagbare zonnepanelen hetzelfde als de normale panelen: met behulp van zonnecellen zal zonlicht omgezet worden in elektriciteit. Toch is wel degelijk een groot verschil, dit gaat over wat er gebeurt met de opgewekte energie. De traditionele zonnepanelen zullen aangesloten worden op het elektriciteitsnet, zo kunnen ze alle stroom constant terug leveren aan het netwerk. Bij een mobiel zonnepaneel is dit anders. Deze exemplaren zitten namelijk aangesloten op een accu wat de opgewekte energie zal opslaan.

Wat zijn de voordelen van draagbare zonnepanelen?
Het grootste voordeel van de mobiele zonnepanelen wordt eigenlijk al verklapt door de naam: ze zijn mobiel. Ze hoeven niet gekoppeld te worden aan het elektriciteitsnet en kunnen dus eigenlijk overal neergezet worden. Hierdoor heb je eigenlijk eindeloze mogelijkheden om gebruik te maken van zonne-energie. De overheid maakt bijvoorbeeld gebruik van draagbare zonnepanelen om straatverlichting te voorzien van elektriciteit. Daarnaast hebben deze panelen nog meer voordelen. Zo zijn ze verkrijgbaar in diverse maten. Er zijn enorme exemplaren waarmee je groene energie kunt leveren aan je camper, maar er zijn ook kleine draagbare zonnepanelen waarmee je je mobiele telefoon kunt opladen.

Wat zijn de nadelen van mobiele zonnepanelen?
Draagbare zonnepanelen zijn helaas minder goed voor het milieu dan de traditionele exemplaren. Dit komt door de accu, wat twee nadelen oplevert. Hierin zitten bijvoorbeeld stoffen in die slecht zijn voor het milieu. Daarnaast ligt het rendement van de mobiele zonnepanelen ook lager door de accu. Dit komt doordat de accu stopt met het opwekken van energie op het moment dat het vol zit.