• Log in
  • Mijn account
  • Lezen
    • Klimaat
    • Discriminatie
    • Seks & gender
    • Schone energie
    • Politiek
    • Lifestyle
    • Kunst & cultuur
    • Collecties
    • Archief
  • Kijken/Luisteren
    • Fotoreportage
    • Podcast
    • Strip
    • Video
    • Data
  • Vacaturebank
    • Overzicht vacatures
    • Uitgebreid zoeken
    • Vacature toevoegen
    • Registreer organisatie
    • Organisatie dashboard
    • Aanmelden werkzoekende
    • Werkzoekende dashboard
    • Prijzen vacatureplaatsen
  • Events
  • Samenwerken
    • Mogelijkheden
    • Onze diensten
      • Partner worden
      • Vacature plaatsen
      • Event plaatsen
      • Nieuwsbericht plaatsen
    • Met wie werken we samen?
    • Partners en onafhankelijkheid
    • Freelancers
  • Over ons
    • Magazine
    • Wie we zijn
    • Missie
    • Organisatie

Lees je bewust

Abonneer Doneer
  • Duurzaamheid
Partnerbericht

Wat is je kabeljauwrecept nog zonder kabeljauw?

Deze week is het de Bewuste Visweek en laten MSC en ASC zien dat het uitmaakt dat je kiest voor gecertificeerde vis. Zo zorgen duurzame visserij en verantwoorde kweek van vis niet alleen voor behoud van de natuur in zee vandaag, maar ook voor gemeenschappen in de toekomst, en dragen ze bij aan meerdere Sustainable Development Goals van de Verenigde naties, en aan SDG 14 in het bijzonder: het leven onder water.

Deze week brengen ASC en MSC een “Een goed verhaal op je bord” en vandaag kijken we naar de impact die jij kan hebben op de stand van de noordzeekabeljauw.

  • msc
    Marine Stewardship Council
02-10-2021 Leestijd: 4 minuten
  • Tweet
  • Deel
  • Deel op LinkedIn
  • Deel via e-mail
dagny

De van oorsprong IJslandse chef-kok Dagný Rós is in België een persoonlijkheid in de culinaire wereld. Als kind groeide ze op in IJsland in een familie van vissers. “Mijn stiefvader heeft een kreeftenboot en mijn broer een visserij. Mijn vader werkte ook op zee. Elke zomer ging ik een maand met hem mee het water op, als vast onderdeel van mijn vakantie. In IJsland leer je al op jonge leeftijd vissen en ik geniet er nog altijd van om op het water te zijn. Het geluid en de geur van de zee brengen me tot rust, het is een groot deel van mijn leven.”

Dagný Rós kookt zelf graag met kabeljauw, net zoals vele andere consumenten. Er zijn duizenden recepten te vinden met de bekende witvis: gebakken kabeljauw, een traybake, een romig vispotje… we zouden het niet willen missen: “onze” kabeljauw. Maar, het komt misschien als een verrassing, de kabeljauw op ons bord komt nauwelijks meer uit onze eigen Noordzee. De kabeljauw heeft het hier in onze eigen Noordzee gewoon te zwaar. Overbevissing en de nieuwe Brexit-regels spelen een rol. Maar ook het warme water, dat ervoor zorgt dat deze vis het liever wat noordelijker zoekt, richting koelere wateren. Jan Seys, zeebioloog en woordvoerder van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) licht het verder toe. “Uit studies blijkt dat, bij een voorspelde temperatuursverhoging van 4°C in de Noordzee, de kabeljauw het hier voor bekeken houdt. Te warm om eieren af te zetten, te moeilijk voor de jongste kabeljauwstadia om geschikt voedsel te vinden”.

De IJslandse visserij is een van de duurzaamste ter wereld en dat maakt Dagný Rós trots. Toen ze in IJsland opgroeide kwam al vroeg het besef dat we voorzichtig moeten zijn met wat de zee ons brengt. “Als kind hoorde ik soms over vissers die na een paar dagen op zee zonder vangst terugkwamen. Dat betekent nogal wat: als lege boten aan land kwamen, kwam er geen eten op tafel en werden mensen ook niet betaald. Ik vond dat verschrikkelijke verhalen. Niemand wil lege zeeën. Vanwege de natuur en ons voedsel, maar ook niet voor onze kinderen die misschien zelf visser willen worden.”

Kabeljauw speelt al eeuwen een belangrijke rol in vele culturen. Zo stond kabeljauw centraal in de groeiende handel rond de Atlantische Oceaan en de daarmee gepaard gaande kabeljauwoorlogen tussen IJsland en het Verenigd Koninkrijk. En hoewel ook in IJsland meer visserijbeperkingen gelden dan vroeger, kan kabeljauw nog goed worden bevist. Daar gaat het met de kabeljauw bestanden goed. En dus komt ‘onze’ kabeljauw onder andere uit IJsland. Want rond IJsland en Noorwegen en in de Barentszee kan hij nog goed gedijen; daar voelt hij zich lekker, de visbestanden zijn er gezond.

Dat het minder goed gaat met kabeljauw, heeft chef-kok Dagný Rós aan het denken gezet. Zoals zij vroeger al constateerde dat niemand iets heeft aan lege zeeën, moeten we kijken naar wat wel beschikbaar is. “We moeten de druk op kabeljauw afbouwen en dat kan makkelijk. Er zijn zoveel alternatieven om mee aan de slag te gaan in de keuken. Ik vind ze eigenlijk allemaal even lekker, of het nu koolvis is of schelvis, roodbaars of bijvoorbeeld zeewolf. Zolang ze maar duurzaam gecertificeerd zijn. Als chefs moeten wij het goede voorbeeld geven: variatie is altíjd beter. En leuker! Zo leren we onszelf en onze kinderen wat flexibeler te zijn in ons eetgedrag. Dat is extra belangrijk, nu klimaatverandering onze eetpatronen dreigt te beïnvloeden.”

Volgens Dagný Rós is er voor de problematiek rond vis een simpele oplossing. “Het begint er gewoon mee dat je de juiste vis leert kiezen in de winkel. MSC en ook ASC zijn eerlijke stempels voor duurzame en verantwoorde herkomst. Wanneer je vis koopt met zo’n label, dan ben je er zeker van dat die komt van vissers (MSC) of kwekers (ASC) die inspanningen leveren om te verduurzamen. Ze willen én moeten rekening houden met het ecosysteem en de balans in de oceaan.” Om ons als consument uit te dagen, ging Dagný Rós voor ons aan de slag met alternatieven voor kabeljauwrecepten.

Door de jaren heen werden steeds meer soorten toegevoegd aan het MSC-certificaat van de IJslandse visserij. Naast kabeljauw bijvoorbeeld ook zeewolf, roodbaars, tongschar, schelvis, zeeduivel, zwarte heilbot, leng, lom, koolvis en schol. Maar overbevissing en klimaatverandering liggen op de loer. Een vissoort als makreel heeft ook in IJsland geen MSC-certificaat meer. Door de opwarming van de oceanen is deze vis noordelijker gaan zwemmen, net zoals kabeljauw naar het noorden trekt. De vissen zwemmen dan de wateren van andere landen binnen, waardoor conflicten ontstaan tussen landen die het onderling niet eens worden over vangstbeperkingen.

msc

Marine Stewardship Council

De Marine Stewardship Council (MSC) is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die een certificeringsprogramma heeft …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Meer klimaat

  • CMS KLIMAATTAAL EINDBEELD
    • Klimaat

    Ramp, catastrofe of crisis: hoe noemen media klimaatverandering?

    Journalisten willen niet te activistisch overkomen.

    19-05-2023
    • Irene van den Berg
  • Jonah Kirabo 1
    • Klimaat

    ‘Als Afrikaanse klimaatactivist voel ik me een ‘token’’

    Ugandees klimaatactivist Jonah Kirabo (26) wil dat het Westen verantwoordelijkheid neemt.

    02-05-2023
    • Veerle Klok
  • IMG_4334
    • Reportage

    Hij pimpt de kleren van de ‘dode witte man’

    Kunnen ‘upcyclers’ de kledingafvalberg verslaan?

    21-04-2023
    • Liesbeth Tjon A Meeuw
Lees meer

Meest gelezen op OneWorld

  • CMS FORMAT 150 jaar Hindostaanse (dwang)migratie 2
    • Discriminatie

    Hindostaanse Nederlanders: ‘Onze geschiedenis wordt verdraaid’

    'De stemmen van gemarginaliseerde Hindostanen worden gecensureerd.'

    02-06-2023
    • Tamara Hartman
  • WhatsApp Image 2021-12-23 at 12.42.30
    • Sociaal onrecht

    Wat ‘woke’ écht betekent (en hoe het misbruikt wordt)

    Van racismewaarschuwing tot conservatief hondenfluitje.

    13-09-2022
    • Cole Verhoeven
    • Jacob Boersema
  • Couple sharing love
    • Seks & gender

    Wat als je partner (of jijzelf) geen seks meer wil?

    Is het erg om minder of zelfs geen seks te hebben?

    23-07-2020
    • Sophie Duvekot
  • jason-leung-705076-unsplash
    • Lhbti+

    Zo spreek je transgender personen op de juiste manier aan

    Transgender Netwerk Nederland wijst je de weg langs alle termen.

    31-07-2020
    • Sophie Schers
    • Elise van Alphen

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

AbonneerDoneer

ALGEMEEN

  • Contact
  • Veelgestelde vragen
  • Partners en onafhankelijkheid
  • Disclaimer & Privacyverklaring
  • Voor de pers

ABONNEMENTEN

  • Abonneer
  • Doneer
  • Abonnementsvoorwaarden

SAMENWERKEN

  • Mogelijkheden
  • Onze diensten
  • Met wie werken we samen?
  • Word ambassadeur

JOURNALISTIEK

  • Colofon
  • Magazine
  • Freelancers

Volg ons

© 2023 OneWorld

Deze site maakt gebruik van cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden en onze site te verbeteren. Accepteren Instellingen
Cookiebeleid
Cookies op oneworld.nl Functionele cookies Overige cookies
Privacy-Overzicht +

Overzicht cookies op oneworld.nl

We verzamelen via cookies gegevens met het doel de technische werking van de website en uw gebruiksgemak te garanderen. De cookies (kleine tekstbestanden die bij het eerste bezoek aan deze website worden opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone) zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren.
Hiervoor gebruiken wij cookies van Google Analytics, dat het sitegebruik geanonimiseerd registreert en hiervan gegevens opslaat. Met deze gegevens maken wij bezoekstatistieken, op basis waarvan we verbeteringen doorvoeren op onze website. Google Analytics verschaft deze geanonimiseerde data aan derden indien wettelijk verplicht, of als deze derden de data namens Google Analytics verwerken. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor deze anonieme gegevensverwerking door Google Analytics.
Daarnaast gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Via deze cookiebalk krijgt u de mogelijkheid om de cookies te accepteren of de instellingen aan te passen. Onder 'Overige cookies' kunt u diverse cookies van externe diensten (zoals youtube, facebook, vimeo) uitzetten.
Een opt-out van Google Analytics op deze website kan via deze link.
Mocht u hierover vragen hebben, kunt u mailen naar: lezers@oneworld.nl

Functionele cookies +

Functionele cookies

Op deze site gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Deze cookies kunt u niet uitzetten.

Overige cookies +

Overige cookies

In onze artikelen gebruiken wij content van diverse externe diensten. Het is mogelijk om de volgende cookies uit te schakelen. Hiermee wordt deze content niet langer getoond.

Naam cookie Soort content
youtube_embed Youtube player embed
vimeo_embed Vimeo player embed
google_maps Google maps embed
twitter_widget Twitter social widget
soundcloud_embed Soundcloud player embed
instagram_embed Instagram embed