Partnerbericht

Wat doe jij met je oude smartphone?

Bij elk abonnement of verlenging kun je een nieuwe telefoon krijgen. Dus tsja, waarom zou je met een oudere of kapotte variant willen rondlopen? Volgens onderzoek van Milieu Centraal liggen in de Nederlandse huishoudens meer dan drie miljoen oude mobieltjes ongebruikt in de kast. En dat is zonde om meerdere redenen! Je kunt je smartphone in de meeste gevallen makkelijk laten repareren. Lukt dat niet, dan is recyclen de beste optie. Na het lezen van dit artikel weet je wat te doen met een oude mobiel. Goed voor het milieu, een ander of je eigen portemonnee.

E-waste snelst groeiende afvalstroom ter wereld na de plastic-soup
Elektronisch afval, oftewel e-waste, is in korte tijd een groot probleem geworden. Er zijn afgelopen jaren meer dan zeven miljard nieuwe smartphones gemaakt, die zullen eindigen in de grote verontreinigende afvalstroom. Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor E-waste. Zoals bijvoorbeeld de medailles voor de Olympische Spelen van 2020, die Japan van gerecyclede elektronica wil maken.

Waarom je smartphone nooit in de prullenbak moet eindigen
Via het vuilnis wordt je telefoon verbrand. En dat is zonde want ze zitten vol kostbare onderdelen zoals goud, ijzer, koper, nikkel en kobalt. Deze onderdelen zijn steeds schaarser en kunnen via het vuilnis niet worden hergebruikt. Wist je dat je van het goud uit 200 mobiele telefoons een nieuwe trouwring gemaakt kan worden? ‘All that glitters is not gold’; het winnen van grondstoffen voor smartphones is niet alleen een belasting voor het milieu maar wordt vaak gedaan onder zeer slechte werkomstandigheden.

Wat kan ik met mijn oude smartphone?
Naar schatting heeft 70% van de Nederlanders een oude mobiele telefoon in huis. Een kapotte telefoon kun je eerst proberen te laten repareren. Als er echt niks meer aan te doen is zijn er verschillende manieren om te recyclen. Uit onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders niet weet hoe ze dit het beste kunnen doen. Hieronder nemen we je mee in de opties zodat jouw oude telefoon niet langer in de kast hoeft te blijven liggen. 

1. Kapot? Denk eerst aan reparatie!
Het spreekt voor zich dat zo lang mogelijk je smartphone gebruiken het meest duurzaam is. Een Iphone reparatie is vaker mogelijk dan je denkt. Een scherm reparatie, knoppen die niet reageren of een kapotte batterij is vaak binnen een half uur gemaakt. Zelfs waterschade hoeft geen probleem te zijn.

Als je je abonnement zonder telefoon verlengt scheelt dat aanzienlijk in je maandelijkse kosten. Je kunt je telefoon ook hergebruiken als mobiele hotspot, beveiligingscamera of reserve toestel voor festivals of sportwedstrijden.

2. Inzamelingen en goede doelen
Wil je je mobiel een tweede leven geven en bijdragen aan een betere wereld? Lever hem in voor een goed doel naar keuze bijvoorbeeld via Eeko. Een andere manier om je oude mobiele telefoon verantwoord af te voeren is deze in te leveren bij een We-Cycle punt of inzamelingsacties van scholen die meedoen met E-waste race.

Je telefoon recyclen is duurzaam want na inzameling wordt deze gestript voor hergebruik van onderdelen. Schadelijke stoffen worden veilig verwijderd, zodat deze het milieu niet belasten. Hierna gaat het toestel door een verpulveraar waarna magneten de metalen onderdelen verzamelen. Ook het plastic, rubber en andere grondstoffen worden gescheiden.

3. Telefoon verkopen
Doet je smartphone het nog maar ben je echt toe aan een nieuw model? Dan kun je je telefoon het beste weggeven of verkopen. Op internet vind je verschillende inkoopsites waar ze, wanneer nodig, worden opgeknapt en gerepareerd om daarna in de verkoop te gaan als refurbished smartphone. Je kunt ook zelf je telefoon verkopen via een tweedehands site zoals marktplaats. Let wel goed op want dit is een populaire plek voor oplichters.

Oude telefoon inleveren? Let op privacy gevoelige data
Sta je op het punt een oude telefoon te recyclen of verkopen? Maak een back-up van je bestanden en let goed op het verwijderen van data. Wanneer je alleen de gegevens verwijdert is de informatie alsnog terug te halen via een een datarecovery.

Volg een stappenplan waarmee je via het instellingenmenu je smartphone op de juiste manier leeghaalt. Zet je apparaat terug naar fabrieksinstellingen, verwijder toegangscodes en haal je sim/SD-kaart eruit.

Dit artikel is tot stand gekomen door Green Ads.