Een strakblauwe hemel en een aangenaam lentezonnetje. De dag begint al goed. Als we arriveren wordt net de laatste hand gelegd aan het ophangen van de spandoeken en het opblazen van ballonnen. In Wapenveld lopen vandaag zo’n 130 kinderen mee. Wethouder Herman van der Stege van de Gemeente Heerde spreekt de kinderen moed in en benadrukt het goede doel van vandaag nog eens extra, waarna  de tocht van start gaat. Een lange sliert blauwe rugzakjes beweegt zich richting bos.

In de regio Noord-Veluwe doen in totaal 1.700 kinderen mee aan het evenement. De kinderen laten zich sponsoren door ouders, buren, vrienden en familie. De sponsoropbrengst wordt vervolgens verzameld door zes Rotary Clubs uit de omgeving:  Nunspeet, Ermelo, Epe, Harderwijk, Hattem-Heerde en Oldebroek. Het opgehaalde bedrag wordt nog eens verdubbeld door Wilde Ganzen.  En de opbrengst, die gaat uiteindelijk naar ICS. Om ons waterproject in Kenia mogelijk te maken.

Afgelopen zomer is ICS in Kenia gestart met het boren naar water. De twee boorgaten worden binnenkort via een constructie van pijpleidingen aangesloten op elf waterpunten. Bij deze punten kunnen inwoners hun jerrycans komen vullen met schoon drinkwater en direct afrekenen met een prepaid betaalkaart. De betaalkaart kan opgeladen worden bij winkeltjes in de omgeving. De opbrengst wordt gebruikt voor het onderhoud van het watersysteem. Want alleen zo kunnen de tappunten langdurig schoon en veilig drinkwater blijven leveren.

Marijn vindt de 6 liter in zijn rugzak best te doen. “Ik zit op scouting en we gaan regelmatig hiken. Meestal is mijn rugzak nog een stuk zwaarder”. Juf Margriet wandelt ook mee: “Leden van de Rotary hebben een gastles in de klas verzorgd. Er werd gebruik gemaakt van filmpjes en foto’s zodat het verhaal ook echt aan komt bij de kinderen. Na afloop kregen ze allemaal een rugzak uitgereikt en een sponsorlijst. Onder sommige kinderen ontstond een wedstrijdje wie het meeste geld wist op te halen. Het ingezamelde bedrag van onze school moet nog opgeteld, maar ik denk dat we de 1000 euro wel moeten gaan halen.“

Onderweg worden hier en daar stiekem wat flessen geleegd. Want 6 liter is toch best een beetje zwaar. De route van vandaag voert niet geheel toevallig langs het punt waar vroeger een pompstation en waterleiding lag die de stad Zwolle, zo’n 10 km verderop, voorzag van schoon drinkwater. Bij de gevelsteen uit het gebouw van het voormalig pompstation is het tijd voor een pauze. Pakjes drinken en koeken, gesponsord door de lokale supermarkt en koekfabriek, geven de kinderen weer genoeg brandstof voor de laatste 2 km.

Estelle vertelt enthousiast dat ze maar liefst € 37,- heeft opgehaald voor ICS. “Ik heb tijdens de verjaardag van mijn neef gewoon aan iedereen gevraagd om iets te geven. Zo ging het lekker snel.” Jan Smit is lid van Rotary Hattem-Heerde. Vanmorgen vroeg fietste hij nog even een rondje om de route te markeren met lintjes. “Onze Rotary club steunt ICS al jaren. Wat we belangrijk vinden is dat we niet eenmalig een bedrag geven en het daar vervolgens bij laten. We willen zien wat er met het geld gebeurt en volgen de projecten dan ook op de voet. Binnenkort wil een kleine delegatie van onze club naar Kenia afreizen om de projecten te bezoeken en het eens met eigen ogen te zien.“

Wat de totaalopbrengst is van deze dag weten we op het moment dat dit artikel geschreven werd nog niet. Wat we wel weten is dat we ontzettend trots zijn op de inzet van alle kinderen, leraren en ouders en natuurlijk de Rotary Clubs. Speciale dank gaat uit naar Aqua for All die als kennispartner betrokken is bij het waterproject en Wilde Ganzen voor het verdubbelen van de totale opbrengst.

Wandelen voor Water vindt ieder jaar plaats in de week rond Wereld Waterdag op 22 maart. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de problemen in ontwikkelingslanden op het gebied van schoon drinkwater en hygiëne.

ICS-logo_FC_defv2

ICS

ICS is een innovatieve en pragmatische ontwikkelingsorganisatie. Wij richten ons op duurzame, economische ontwikkeling en het welzijn van …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer