Partnerbericht

Waarom de circulaire abonnementen van Bundles duurzaam zijn

Een stap in de richting

Een basis gedachte van de circulaire economie is dat fabrikanten kwalitatief betere producten gaan maken wanneer ze betaald krijgen voor de prestatie van een product. Om dit te laten werken is het van belang dat gebruikers producten niet meer kopen, maar gaan betalen voor gebruik en dat de fabrikant eigenaar blijft van het apparaat. Dat kan op allerlei manieren, zoals leasen, huren of een pay-per-use concept zoals bij een Bundles abonnement.

In 2013 ontdekte Marcel Peters dat wassen zorgt voor ontzettend veel verspilling. Door slimmer te wassen kan het gebruik van duurzame apparaten goedkoper worden dan het bezit van een ‘wegwerpapparaat’. Dat zorgt voor veel minder waste.  Bundles profileert zich daarmee heel duidelijk als een aanjager van de circulaire economie door het verkopen van ‘circulaire abonnementen’. “En hiermee bieden we een alternatief voor de opkomst van de ‘wegwerpapparaten’ die zorgen dat er jaarlijks 1.3 miljoen wasmachines, drogers en vaatwassers worden afgedankt”. vertelt Bundles oprichter Marcel Peters

Hoe werkt Bundles ook alweer?

Klanten die een abonnement afsluiten, krijgen een kwalitatief apparaat van Miele, met wie Bundles nauw samenwerkt, in huis. Ze betalen een vast bedrag per maand, plus een bedrag per was en hebben zo de garantie dat ze altijd kunnen wassen. Het principe van de circulaire economie wordt op drie fasen van de levenscyclus van het apparaat toegepast. Tijdens de gebruiksfase zorgt Bundles voor re-use, repair, refurbishing en remanufacturing van het apparaat. Als een klant het apparaat niet meer nodig heeft en zijn abonnement opzegt, wordt het bij een nieuwe klant geplaatst (re-use). Gaat het apparaat kapot, dan wordt het gerepareerd. Kan het niet meer gerepareerd worden, dan wordt het apparaat flink onder handen genomen zodat het weer naar behoren functioneert.  Aan het eind van de rit worden de materialen van het apparaat gerecycled. Hiervoor werkt Bundles samen met Miele en Coolrec. Zo worden de gietijzeren contra-gewichten van de wasmachine apart ingezameld en getransporteerd naar de fabriek in Duitsland waar ze weer in nieuwe apparaten worden toegepast

Money makes the world go circulair

Assetfinanciering is één van de belangrijkste uitdagingen van de circulaire economie, Typerend voor een circulaire onderneming is namelijk dat de investering in het product een langere terugbetalingstijd nodig heeft. Waar normaal de verkoop van het product de investering terugbetaalt, komt het geld nu verspreid over veel meer jaren vrij. Tegelijk is er een flink geldbedrag nodig om het bezit, in het geval van Bundles de kwalitatieve apparaten, aan te kopen.

‘Wij moeten geld lenen om producten te kunnen kopen: assetfinanciering. Dat is los van het geld dat we nodig hebben om te kunnen groeien,  legt Marcel Peters uit. ‘We ervaren zelf dat dit ongelofelijk moeilijk is, juist omdat het heel erg nieuw is. Bij auto’s en huizen wordt dit al jaren op een vergelijkbare manier gefinancierd: een bank verstrekt een hypotheek met een huis als onderpand en bundelt deze als portefeuille van bijvoorbeeld 100 hypotheken. Vervolgens verkoopt de bank die op de financiële markt aan beleggers. Exact dezelfde technieken past Elon Musk toe met Solar City om zonnepanelen te financieren.

Samen met Oneplanetcrowd heeft Bundles een vergelijkbare financieringsconstructie ontwikkeld. Bundles bundelt contracten met wasmachines als onderpand en haalt zo de financiering op. Daarvoor is inmiddels een tweede crowdfundingcampagne gestart.