Afgezien van deze 3 landen vergeleek de Loonwijzer ook salarisgegevens van de onderwijzers in Argentinië, Brazilië, Paraguay, Nederland en Spanje. 

Naast geslacht, werkervaring (2 en 20 jaar respectievelijk) en het al dan niet hebben van een toezichthoudende functie waren kriteria in de vergelijking. Salaris checks in andere landen  gaf onvoldoende resultaten resultaten voor het basisonderwijs. 

De belangrijkste onderscheidende factor, naast geslacht in sommige landen, is het aantal jaren ervaring. In alle landen, na twintig jaar werken in het onderwijs, het salaris ongeveer 30 procent meer dan een starterssalaris. De uitzondering hierop is Zuid-Afrika, waar ervaren leerkrachten meer krijgen 75 procent meer. 

De extra beloning voor een toezichthoudende rol op de lagere scholen is relatief laag, zelden meer dan 10 procent, met uitzondering van Latijns-Amerika, waar het toezicht wordt beloond met een loonsverhoging dichter bij de 20 procent


Het verhaal is ook te lezen op de internationale site van de Loonwijzer.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer