In maatschappelijke termen willen zij de positieve eigenschappen van hun interculturele vriendschap uitdragen: openstaan voor elkaar, iedereen betrekken en niemand uitsluiten! “We zijn geen politieke partij, maar dit betekent niet dat we ons onttrekken aan wat er om ons heen gebeurt. Er zijn politieke aangelegenheden in de landen waar we vandaan komen die ons niet bevallen of kwetsen. Vrijheidsontneming in het ene geval en het beledigen van hele bevolkingsgroepen in het andere geval (interview Yousef door NOS journaal). Yogi & Yousef proberen juist binnen de context van hun werk de positieve eigenschappen van hun vriendschap uit te dragen. Dit doen ze onder andere door het aannemen van vrouwen in Saudi-Arabië en het uitdelen van dadels bij voedselbanken in Nederland.

Dadels uit de regio

Yogi & Yousef ontmoetten elkaar bij de bloemenveiling in Aalsmeer, waar Yogi een handelsdelegatie uit Saudi Arabie rondleidde. Gedurende drie dagen zijn ze met elkaar opgetrokken. Hij nodigde Yogi vervolgens uit om eens bij hem langs te komen in Saudi-Arabië om de dadels uit zijn regio te proeven. En daar is het avontuur begonnen.
Na hun ontmoeting begonnen Yogi & Yousef met het kopen van dadels bij een lokale handelaar. Ze merkten echter snel dat er veel te verbeteren was in de kwaliteit van de dadels en de manier waarop dadels verbouwd werden. Er was veel waterverspilling, er werd veel gebruik gemaakt van chemische desinfectiemiddelen en de  arbeidsomstandigheden moesten flink verbeterd worden. 

Natuurlijke dadel

Inmiddels plukken, sorteren, verpakken en distribueren zij de dadels zelf. Alles in eigen beheer, zodat Yogi & Yousef zelf eventuele verbeteringen kunnen aanbrengen en uiteindelijk hiermee een natuurlijke dadel kunnen waarborgen tegen acceptabele kosten en van een goede kwaliteit. Enkele van deze verbeteringen zijn:

  • Afschaffen van enige chemische nabehandeling of onnodige toevoegingen, zoals glucosestroop, aan de dadels. Dit zorgt voor een 100% natuurlijke dadel.
  • Stimuleren van biologische dadelteelt; Yogi & Yousef werken met een boerderij die inmiddels biologisch teelt. De opbrengst hiervan is nog klein, maar de komende jaren zal dit stijgen.
  • Waterbeheersing; dit is het volgende grote project. Door het aanbrengen van sensoren kunnen Yogi & Yousef de hoeveelheid water meten die een palmboom nodig heeft. Hierdoor kan heel veel water bespaard worden. Het komende jaar wordt een demonstratieproject opgezet, waarbij de voordelen ook aan andere boeren kunnen worden getoond.

In Nederland worden de dadels verpakt in een sociale werkplaats. Drie jaar geleden begonnen Yogi & Yousef met een verpakking van plastic met een hulsje eromheen. In de tussentijd hebben ze gewerkt aan het verminderen van het verpakkingsmateriaal, met de huidige verpakking als resultaat. Binnenkort willen zij zelfs gaan testen of de dadels ook met biologische afbreekbare folie verpakt kunnen worden. Yogi & Yousef streven ernaar om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Crowdfunding

Om aan de toenemende marktvraag te voldoen, zijn Yogi & Yousef in samenwerking met Oneplanetcrowd een crowdfunding campagne gestart om de financiering van deze enorme hoeveelheid dadels te realiseren. Investeerders kunnen Yogi & Yousef leningen verschaffen met een looptijd van 1,5 jaar tegen een rente van 7% per jaar. Tevens bieden zij aantrekkelijke voorverkoopacties. Neem voor meer informatie een kijkje op de projectpagina van Yogi & Yousef.

oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer