Partnerbericht

Vredeslessen op basisscholen in Gouda

In de aanloop naar de Vredesweek wordt er gratis een educatief programma van 1,5 uur aangeboden aan alle basisscholen in Gouda. Het programma draagt de naam “1u=uall”. Dit vreedzame en educatieve programma is al op meerdere scholen in Nederland uitgevoerd.

Dit aanbod maakt deel uit van de door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid in samenwerking met het Verzetsmuseum Zuid-Holland georganiseerde Vredesweek in Gouda.

Uniek aan het concept van de Vreedzame lessen is dat het aan grote groepen gegeven kan worden, bijvoorbeeld de hele bovenbouw van de basisschool. De lessen kunnen gegeven worden op het schoolplein, in de aula of gymzaal.

Tijdens de Vreedzame les wordt door ‘professor Russolo’ op een ludieke manier de Formule voor Vrede uitgelegd: 1u=uall. De kinderen vertellen wat zij denken, dat het betekent. Zij komen tot een aantal conclusies en begrijpen de formule voor vrede. Vervolgens leren zij dat in gebarentaal.
Professor Russolo zingt het liedje “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder…” van Ramses Shaffy, waarbij de kinderen het refrein meezingen. Dan vertrekt professor Russolo weer met zijn ratel.

In de Vredesweek Gouda wordt op vrijdagmiddag 21 september aan het eind van de “Walk of Peace” zal er een connectie gemaakt worden met “1u=uall”, bij cultureel centrum De Chocoladefabriek. Alle deelnemende klassen ontvangen hiervoor een uitnodiging.

Meer informatie en een filmpje